Vložil lake, 17. Květen 2014 - 20:54

Otázka: „kde to najdeme v zákonech?“

Odpověď: Nikde. Proto je protiprávní jak odpověď o 100% souhlasu, tak odpověď o 75% souhlasu. Takto byste se ale měl ptát Vy přímo příslušné úřednice, aby Vám sdělila ze kterého ustanovení Stavebního zákona její tvrzení vychází. Nebude schopna Vám odpovědět, protože ve Stavebním zákonu nic takového uvedeno není.

Stavební zákon naopak říká, že i část stavby je stavbou. Byt je tedy stavbou. Změna v užívání stavby (§ 127 StavZ) se týká této stavby. Vy jste podle katastru jediným vlastníkem stavby. SÚ je tedy oprávněn vyžadovat pouze Váš souhlas. A jste-li sám stavebníkem, ani to ne. Tečka.

  • Jinak by tomu jistě bylo, kdybyste měnil vnitřní uspořádání jednotky, nebo boural nosné zdi či zasahoval jiné společné části. Pak byste povinně dokládal Stavebnímu úřadu „právo založené smlouvou provést stavbu“, to jest musel byste mít písemný souhlas spoluvlastníků společných částí.
  • Jinak by tomu bylo i v případě, že se jedná o SVJ(2012). V něm rozhoduje o změně účelu užívání bytu shromáždění (§ 1208 NOZ). Nikoliv již vlastník bytu! Ale pokud vlastníte jednotku(1994) a v domě nevzniklo SVJ(2012), toto se Vás netýká.

Jestliže do společných částí stavby nijak nezasahujete, je požadavek na jakési předběžné souhlasy pouze protiprávní blábol. Vlastníci ostatních jednotek budou svá práva uplatňovat po zahájení řízení, jako jeho účastníci, pokud je Stavební úřad vyzve. Jejich práva jim tedy nikdo neupírá.

Zato Vaše práva jsou Vám upírána. Jako jediný vlastník stavby máte právo, aby bylo zahájeno řízení o změně v užívání stavby podle § 127 StavZ. Pouze v něm může Stavební úřad pravomocně rozhodnout ve věci a případně přihlédnout k případným námitkám a připomínkám dotčených osob. Je totiž ze zákona povinností stavebního úřadu zabývat se námitkami účastníků řízení a jednoznačně o nich v řízení rozhodnout. Vám je ovšem právo na úřední postup upíráno. Jestliže Vám již napřed úřad klade nesplnitelnou a protiprávní překážku, jde o jednoznačně protiústavní stav.

Běžte na SÚ znovu a trvejte na tom, ať Vám úřednice označí příslušné ustanovení Stavebního zákona. Nebo se nebavte s úřednicí a postupujte rovnou tak, že podáte žádost o povolení změny v užívání stavby, přesně podle § 127 odst. 1 StavZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.