Vložil lake, 5. Duben 2014 - 6:51

Pane „NSS“, píšete dál nesmysly, i když jsem Vás na to upozornil. Neuvádíte celostátně platný právní předpis, i když jsem Vás k tomu vyzval. Je otravné to číst. Je otravné na tyto bláboly odpovídat. Příště bude smazáno.

Z hlediska zápisu změny způsobu využití jednotky do katastru platí Pokyny ČÚZK č. 44, které jsou formulovány naprosto jasně. Pravdu mám já,nikoliv Vy:

Pokyny Českého úřadu zeměměřického a katastrálního č. 44
Čl. 2 Zápis jednotek vymezených podle zákona o vlastnictví bytů a zápis vlastnického práva k nim
1.3 Změna způsobu využití jednotky např. z „rozestavěné jednotky“ na jiný způsob využití po jejím dokončení nebo ze způsobu využití „byt“ na „ateliér“ apod. se zapíše na základě ohlášení vlastníka, jehož přílohou bude kolaudační rozhodnutí nebo kolaudační souhlas nebo oznámením o záměru započít s užíváním jednotky s ověřením stavebního úřadu podle § 120 odst. 1 stavebního zákona, ve kterých je stanoveno, k jakému účelu je jednotka určena.

Z uvedeného je zřejmé, kdo oznamuje změnu způsobu využití jednotky(1994) katastrálnímu úřadu. Je to samozřejmě vlastník jednotky. Katastrální úřad od něj nebude požadovat ani souhlas SVJ, ani souhlas ostatních vlastníků jednotek v domě. A teď jednotlivě k Vašim omylům a nepravdám:

• Napsal jste: „Ve smyslu stavebních předpisů je byt součástí stavby, nikoliv stavba samotná.“
Nepravda. Každá součást stavby je samostatná stavba, viz § 2/4 StavZ. Střecha je stavba, okno je stavba, změna vytápění je stavba. Byt je stavba a jeho změna se posuzuje jako změna stavby.

• Napsal jste: „Byt totiž nebyl ani věc.“
Nesmyslné tvrzení. K tomu, aby byt byl stavbou podle stavebního práva, není nutné aby byl věcí podle občanského práva. Pletete dohromady různé zákony. Byt byl a je podle ObčZ „jiná majetková hodnota“ a je předmětem vlastnictví (jako jednotka(1994) podle ZoVB, jako součást jednotky(2012) podle NOZ).

• Napsal jste: „Místnost je …“
To je naprosto bezvýznamné. Bavíme se o bytu jako o „souboru místností, který je rozhodnutím stavebního úřadu určen k bydlení“ (§ 2 ZoVB). Nebavíme se o jednotlivých místnostech. Jednotka byt může být na žádost jeho vlastníka změněna rozhodnutím stavebního úřadu na nebytový prostor. Opak nejste schopen prokázat.

• Napsal jste: „Mění-li se účel užívání části stavby, mění se tím i účel užívání stavby samotné.“
Nepravda. Opět jen Vaše neznalost a Váš výmysl. Ve skutečnosti se tento údaj v číselníku ČÚZK označuje „Způsob využití stavby (SC_ZP_VYUZITI_BUD)“, viz http://www.cuzk.cz/…vitosti.aspx. A způsob využití „bytový dům“ by se změnil teprve tehdy, pokud by se více než polovina jeho plochy měla začít užívat k jinému účelu nežli k bydlení.
---------------------------------------------------------------------------------

Pane „NSS“, neznáte předpisy, neznáte jejich souvislosti. Mějte se pěkně a příště nepište o věcech, o kterých nic nevíte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.