Vložil lake, 7. Duben 2014 - 19:17

K bodu 1: SVJ máte. Na shromáždění začněte schválením nových stanov. Chcete-li je mít podle NOZ, nezapomeňte v nich uvést, zda statutárním orgánem je výbor (uveďte přesně kolikačlenný), nebo předseda společenství vlastníků. Pak – po schválení stanov – volte tento výbor nebo předsedu.

K bodu 2: ZoVB vyžadoval 3/4 většinu všech, ale po jeho zrušení můžete ve stanovách nastavit kvóra jinak. Já bych doporučoval použít prostě to, co je obsaženo v části NOZ o spoluvlastnictví:

89/2012 § 1128
O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů. (…)
89/2012 § 1129
K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka sou­d.

K bodu 3: Hlasování per rollam, nebo plné moci – to jsou pouze technické podrobnosti, které mohlo mít ve svých stanovách i dosavadní SVJ. Tím se do podstaty vlastnictví nezasahuje. Rozdíl mezi právní způsobilostí SVJ(2000) a SVJ(2012) je jinde. Je to vidět z porovnání ZoVB a NOZ.

  • Právní způsobilost podle ZoVB zahrnuje pouze správu, provoz a opravy domu (§ 9 ZoVB, § 9a ZoVB).
  • Kdežto oprávnění SVJ(2012) zahrnuje i záležitosti, které zasahují do samé podstaty vlastnictví: SVJ(2012) je Velký Bratr, který rozhoduje namísto vlastníka bytu o změně účelu užívání bytu.

Něco takového je při vlastnictví podle zoVB vyloučeno – o takové změně svého majetku rozhoduje pouze vlastník bytu či nebytového prostoru; SVJ(2000) jako sluha do toho nemůže mluvit.

K bodu 4: Domnívám se, že plné moci můžete použít. Předpokládám, že soud by se tím zabýval jedině pokud by některý z vlastníků napadl takové hlasování.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.