Vložil lake, 19. Březen 2014 - 10:49

Píšete: „… na opravách nově postavené části se bude i do budoucna podílet jen stavebník (čili vlastník jednotky v posledním podlaží)“.

Váš spoluvlastnický podíl je pevně dán poměrem podlahové plochy vaší jednotky(1994) k součtu podlahových ploch všech jednotek v domě. Neexistuje možnost odchýlit se od tohoto pravidla, pokud nechcete zrušit SVJ a zrušit stávající rozdělení domu na jednotky(1994) podle ZoVB.

Smluvní volnost je pouze ve hrazení nákladů na správu společných částí. Způsob přispívání může být dohodnut i jinak, nežli podle spoluvlastnických podílů. Úhrady je pak třeba rozdělit na dvě „hromádky“:

  • Na úhradu správy společných částí domu, kromě nově postavených společných částí, se podílejí vlastníci podle spoluvlastnických podílů.
  • Na úhradu správy nově postavených společných částí se podílejí vlastníci podle dohody.

K tomu musíte uzavřít dohodu všech vlastníků o jiném způsobu přispívání na správu nových společných částí domu. Bude-li tato dohoda součástí smlouvy o výstavbě (nebo bude uvedena v prohlášení vlastníka), stane se tím závazná i pro budoucí nabyvatele jednotek v domě.

Otázka jaké dva druhy záloh se budou hradit na tyto dva účely je podružná. Záloha není příspěvek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.