Vložil tomas 22, 18. Březen 2014 - 19:07

dovolím si vám oponovat ano?

**krádež tepla mezi sousedy je strašlivý blud**, který jednak ničí mezi sousedské vztahy a vyvolává nesmyslné hádky a vede k nekonečné tahanici kdo komu a kolik...

proč si to dovolím tvrdit?

abychom mohli tvrdit, že soused **něco ukradl** no já si dovolím to trochu zmírnit na: **se na něčí úkor bezdůvodně obohatil** tedy jeho majetek se nesnížil, ačkoli měl, musíme se nejprve zabývat otázkou proč měl?

Obecně se toto tvrzení podepírá o předpoklad, že protože soused odebral méně tepelné energie z radiátorů, měl v bytě nižší teplotu a tím "vysával teplo" (oblíbený příměr pana Zunta) z okolních bytů.

to by ovšem platilo jen za předpokladu, kdyby takovým zdrojem tepla v bytech bylo jen centrální vytápění. Jenže tomu tak není. Teplo totiž v bytě vzniká i jeho běžným užíváním (především a nejen) vařením. (můžeme to později rozvinout). Výsledná teplota v bytě tak není výsledkem jen prostého výpočtu dodané tepelné energie.

pokud bychom připustili, že k takovému obohacování dochází, muselo by toto pravidlo být univerzální. Jenže jak se zdá, nikoho ani nenapadne přemýšlet o tom, jaké náklady na topení má jeho soused, pokud se topí jiným způsobem než právě a jen ústředním topením, pokud by tedy bylo bezdůvodným obohacením protopit za sezónu méně, než soused, znamenalo by to nezbytně povinnost porovnávat náklady i na topení i v domech kde se topí třeba elektrickými akumulačními kamny...

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.