Vložil Anonymous, 25. Únor 2008 - 10:50

Já nemám s družstvy vůbec žádné zkušenosti, ale kdybych se do podobné situace dostala, postupovala bych asi následovně: Předpokládám přitom, že prostředky byly vkládány do tzv. „fondu oprav“ podle spoluvlastnických podílů na společných částech domu.

Připravila bych si seznam členů SVJ (v seznamu jsou vlastníci jednotlivých jednotek a potom družstvo, jako vlastník více jednotek).

U všech členů SVJ bych do seznamu uvedla plochu jednotek a spočítala spoluvlastnické podíly na společných částech domu.

Nechala bych družstvo, ať na účet SVJ převede prostředky, které uzná za vhodné. Zkontrolovala bych, jestli u vlastníků jednotek odpovídají podíly na tzv. „fondu oprav“ spoluvlastnickým podílům na společných částech domu.

Pokud by si družstvo ponechalo prostředky poskytované družstevníky na svém běžném účtu, požádala bych družsvo, aby v souladu s § 15 odst. ZoVB zaslalo SVJ příspěvky na správu ve výši podílu družstva na společných částech domu (v žádosti bych ten podíl samozřejmě vyčíslila).

Pokud by družstvo odmítlo, nešlo by asi dělat nic jiného, než začít jako u nového SVJ od nuly. Peníze vlastníků jednotek převedené od družstva by bylo možné jim vrátit nebo lépe započítat na vypočtené měsíční zálohy.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.