Pokyny ČÚZK č. 44 čl. 3 odst. 1.1.2

Vložil lake, 12. Březen 2014 - 19:23 ::

Pokyny ČÚZK č. 44 stanoví podmínky a způsob zápisu jednotek do katastru po 1.1.2014. Článek 3 odst. 1.1.2 Pokynů se týká zápisu jednotek(1994) a je směšně popletený: je totiž v rozporu se zněním NOZ. Pokud by se některý katastrální úřad snad řídil podle vadných Pokynů, pak poruší zákon. Pokyn ČÚZK tvrdí:

Pokyny ČÚZK č. 44 čl. 3 odst. 1.1.2
… katastrální úřad povolí vklad vlastnického práva ve prospěch pátého různého vlastníka jednotky v domě až na základě prokázaného vzniku společenství vlastníků doložením výpisu z příslušného rejstříku společenství, není-li možno výpis získat dálkovým přístupem.

Porovnejme to se zněním zákona:

89/2012 Sb. § 1198
(1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce.
(2) Do veřejného seznamu se nezapíše vlastnické právo k další převedené jednotce, pokud není prokázán vznik společenství vlastníků. To neplatí při nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem.

Z porovnání obou textů je zřejmé v čem je příslušná část Pokynů v rozporu s právem:

  1. Pokyny zmiňují blokování (každého) vkladu vlastnického práva, ale zákon zmiňuje v § 1198 pouze blokováni vkladu při PŘEVODU vlastnictví jednotky. Nenastane tedy blokování vkladu ani při ORIGINÁRNÍM NABYTÍ vlastnictví jednotky (výstavbou, sloučením či rozdělením), ani při PŘECHODU vlastnictví jednotky (na základě zákona, rozhodnutím, děděním, vydržením, příklepem v dražbě). Pokyny ČÚZK jsou protizákonné.
  2. Pokyny se rovněž v rozporu se zákonem zmiňují o „pátém vlastníkovi jednotky“. To je zmatečné a absurdní tvrzení, neboť zákon takovou podmínku o přesném počtu nikde nestanoví. Podle NOZ nenastává blokace automaticky při dosažení počtu pěti vlastníků jednotek v domě! To je protiprávní výmysl předsedy ČÚZK. Musí být dosaženy zcela jiné podmínky uvedené v zákonu.

Podle NOZ podmínky pro blokaci jsou splněny v domě, … kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce. V domě může tedy být třebas 100 jednotlivých vlastníků jednotek, a přesto k žádné blokaci vkladu nedochází. Podmínka „pátý vlastník jednotky“ v zákonu uvedena není. Jsou opravdu tak hloupí, nebo to ouředníci dělají schválně?

Katastrální úřady, pokud by postupovaly podle těchto vadných Pokynů č.44, porušovaly by zákon.

Zmatek trvá a my – jako daňoví poplatníci – musíme financovat tento kolosální experiment s trpělivostí deseti milionů občanů.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.