Vložil lake, 12. Březen 2014 - 20:10

Zde se napsala spousta nesmyslů. Takže je na čase dát Petře právně podloženou radu. V úvodním dotazu Petra uvedla tuto domněnku: „… měli by nám vracet peníze z FO.“.

• Za prvé: Žádný FO neexistuje, takže z takového podivného zdroje nikdo nic nedostane. Budete-li něco požadovat z neexistujícího „fondu“, nemůžete mít úspěch s takovou žádostí ani u domnělého dlužníka, ani u soudu.

• Za druhé: vymáhat je možno jedině na správci domu, kterým je SVJ. Nikoliv na družstvu! Nevzniklo-li v domě dosud SVJ, jsou povinnými osobami vlastníci jednotek v domě.

• Za třetí: Důvod platby bude zcela jiný než zde bylo uváděno. Jde o úhradu z důvodu bezdůvodného obohacení SVJ-právnické osoby. Bezdůvodné obohacení vzniklo v okamžiku, kdy SVJ vydalo náklad za společná okna domu, snížený o částku, která připadala na nevyměněná okna ve Vašem bytě. Tento rozdíl mezi tím, co mělo být zaplaceno a tím, co skutečně bylo zaplaceno, je bezdůvodným obohacením právnické osoby.

Bezdůvodné obohacení může vymáhat ten, kdo plnil za dlužníka to, co dlužník měl plnit sám. Vymáhat tedy může osoba, která uhradila společná okna ve Vašem bytě.. Pokud okna uhradil předchozí vlastník, musel by se o úhradu nyní přihlásit on sám u osoby, která se na jeho úkor bezdůvodně obohatila.

Pokud ovšem prokážete, že částku za společná okna ve Vašem bytě jste uhradila Vy, pak můžete na SVJ samozřejmě vymáhat sama.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.