ZoVB, NOZ a retroaktivita

Vložil lake, 9. Březen 2014 - 15:29 ::

Stále se opakují nepodložená tvrzení o zrušeném zákonu č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Někteří nedovedou pochopit, že v souladu s konstantním výkladem práva a s ustanovením § 3028 NOZ se ZoVB uplatňuje i nadále, bez ohledu na jeho zrušení novým Občanským zákoníkem.

Použití právního předpisu pro právní vztahy vzniklé za jeho platnosti je standardní postup všech soudů. Od toho se nelze odchýlit – s výjimkou případu, kdy retroaktivita nové právní úpravy by byla v zákoně výslovně upravena. NOZ ovšem neobsahuje takové ustanovení o retroaktivitě části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Ani slovo o tom, že by se vnitřní právní poměry v SVJ(2000) měly začít v budoucnu posuzovat podle této části NOZ!

NOZ a ZOK obsahují celou řadu opačných případů – právní předpis se i po svém zrušení uplatňuje i nadále. Nevěříte snad? Dále uvádím citáty z platného a účinného zákona č.89/2012 Sb. a z platného a účinného zákona č. 90/2012 Sb. Z nich je možno udělat si mnohem lépe představu o tom, jak se zákonodárce staví k uplatnění zrušeného předpisu na vnitřní právní poměry právnických osob. Není vyloučeno, že něco obdobného najdeme v budoucí novele NOZ.

Práva a povinnosti obecně prospěšných společností se i nadále řídí dosavadními právními předpisy.
Poznamenávám, že NOZ zrušil zákon č. 248/1995 Sb. o obecně prospěšných společnostech, s účinností k 1.1.2014 ;-)
Zakladatel nadace může [avšak nemusí] zakladatelské právní jednání přizpůsobit úpravě nadační listiny podle tohoto zákona, (…).
Poznamenávám, že NOZ zrušil základní část zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, s účinností k 1.1.2014 ;-)
Zájmová sdružení právnických osob vzniklá podle dosavadních právních předpisů se i nadále řídí dosavadními právními předpisy. 
Právnické osoby založené podle zákona č. 42/1980 Sb., o hospodářských stycích se zahraničím, ve znění pozdějších předpisů, se i nadále řídí dosavadními právními předpisy.
Poznamenávám, že NOZ zrušil zákon č. 42/1980 Sb. o hospodářských stycích se zahraničím, s účinností k 1.1.2014 ;-)
Právní povaha a vnitřní právní poměry právnických osob vyvíjejících podnikatelskou činnost, které se řídí do dne nabytí účinnosti tohoto zákona dřívějšími právními předpisy podle § 767 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zůstávají nezměněny a nadále se řídí právními předpisy, podle nichž byly zřízeny.
Poznamenávám, že Obchodní zákoník zrušil právní předpisy, podle kterých byly tyto osoby zřízeny, s účinností k 01.01.1992, a samotný Obchodní zákoník je zrušen s účinností k 1.1.2014 ;-)
Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení [zrušeného] obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.
Poznamenávám, že ZOK zrušil Obchodní zákoník, podle něhož vznikly vnitřní právní poměry a stanovy obchodních korporací, s účinností k 1.1.2014 ;-)

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.