Vložil lake, 9. Březen 2014 - 14:03

Pane ik,
pan Kolemjdoucí opět píše nepravdu, i když jsem jej speciálně na toto vícekrát upozornil. SVJ(2000) není upraveno „tímto zákonem“, proto se na ně nevztahuje ani ustanovení § 3041 NOZ. Na SVJ(2000) prostě zapomněl jak Plzeňský Profesor, tak zákonodárci.

Pan Kolemjdoucí nesprávně cituje § 9 NOZ. Ten na tento případ ovšem vůbec nedopadá. Pro veškerá soukromá práva a povinnosti osobní a majetkové povahy, vzniklá před datem účinnosti NOZ, se použije speciální přechodové ustanovení § 3028 NOZ:

89/2012 Sb. § 3028
(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, DOSAVADNÍMI PRÁVNÍMI PŘEDPISY. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.

Ze znění NOZ je tedy zřejmé, že podle ZoVB se řídí i nadále vnitřní právní poměry v SVJ(2000). Platí to samozřejmě i pro práva a povinnosti mezi vlastníky jednotek(1994) navzájem, i pro rozsah právní způsobilosti SVJ – právnické osoby. Existující stanovy SVJ(2000) platí dále, jestliže jsou v souladu se zákonem č. 72/1994 Sb..

Pan Kolemjdoucí napsal: „Od r. 2014 v případě právnický osob SVJ není mimo NOZ jiný právní předpis, který by se na ně vztahoval.“. Jak jsem prokázal citací přímo z NOZ, takový názor je v rozporu se zákonem. Takový „jiný právní předpis“ samozřejmě existuje – je jím zákon č.72/1994 Sb., bez ohledu na to, že byl zrušen. Pro dříve vzniklé smlouvy a právní vztahy se použije i nadále, a soudy budou podle toho samozřejmě postupovat.

Pan Kolemjdoucí byl už třikrát upozorněn na svůj omyl (v jiných diskusích), a byl vyzván, aby svůj nepodložený názor doložil citací z právního předpisu. Opět se mu to nepodařilo …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.