Vložil Anonymous, 20. Únor 2008 - 16:45

Pane Jarku. Pan Pavel uvádí možnosti plynoucí z právních předpisů, Vy uvádíte úpravu pro Vaše SVJ, plynoucí ze schválených stanov. Já to ještě rozšířím: V návrhu nového ZoVB je možnost volit nevlastníka stanovena výslovně:

§ 49 Stanovy společenství mohou určit, že členem výboru, jeho předsedou nebo místopředsedou, nebo pověřeným vlastníkem může být zvolena jiná osoba než je člen společenství; v takovém případě se pro pověřeného vlastníka použije označení „jednatel“. Jde o zcela nové ustanovení, které má umožnit, aby na základě výslovného ustanovení stanov mohla být členem výboru (i jeho předsedou či místopředsedou) nebo pověřeným vlastníkem jiná osoba než je člen společenství.

• Reaguje se tak na časté požadavky v praxi, aby bylo možné svěřit vedení běžných záležitostí společenství osobě s potřebnými manažerskými či obdobnými schopnostmi, pokud se takové osoby nevyskytují jako členové ve společenství. Funkce by byla v tomto případě vykonávána na základě smlouvy o výkonu funkce sjednané mezi společenstvím a touto osobou, přičemž by ve smlouvě byla vymezena také odpovědnost za porušení povinností při výkonu funkce.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.