Vložil lake, 2. Březen 2014 - 8:16

Na SVJ(2000) se samozřejmě vztahuje jak uvedený rozsudek, tak zejména celý § 3028 NOZ, který je v onom rozsudku zmíněn. Vy Jendo neznáte právo, takže těžko můžete usuzovat co je či není „přitažené za vlasy“.

Ustanovení NOZ § 1180 se vztahuje pouze na nově vznikající právnické osoby SVJ(2012) od 1.1.2014. Na SVJ(2000) se nepoužije, vzhledem ke kogentnímu (povinnému) ustanovení NOZ § 3028:

„(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.“

Z uvedeného plyne, že způsob přispívání na správu domu se i nadále řídí podle § 15 odst. 1 ZoVB (podle spoluvlastnických podílů).

Z tohoto důvodu je ke změně způsobu přispívání odchylně od ZoVB (a od stanov) potřebná dohoda všech vlastníků jednotek, viz § 15 odst. 1 ZoVB. K této dohodě nedochází hlasováním na shromáždění SVJ, neboť se jedná o záležitost zcela mimo právní způsobilost právnické osoby SVJ(2000), viz § 9 odst. 1 ZoVB.

Jakmile je nová dohoda uzavřena a SVJ k tomu změní své stanovy (ve smyslu NOZ § 1180 odst. 2), bude již nadále platit co je uvedeno v změněných stanovách. Členové SVJ se nemohou později dovolávat ustanovení § 15 odst. 1 ZoVB, neboť si nově upravili svá vzájemná práva a povinnosti v době po 1. lednu 2014.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.