Vložil lake, 2. Březen 2014 - 22:22

Pane Sherlocku, pletete si dvě různé věci: zápis skutečnosti do rejstříku a vložení listiny do sbírky listin rejstříkového soudu. To jsou dva rozdílné postupy, viz § 1 a 2 zákona č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.

Při změně stanov existujícího SVJ se vkládá listina do sbírky listin. To může provést sama právnická osoba, nebo požádá o vložení listiny notáře. Notář má při vkládání listin (bez zápisu skutečnosti do rejstříku) pouze tyto povinnosti:

304/2013 Sb. § 114
(1) Notář písemnosti, které mu byly předloženy v listinné podobě a které se zakládají do sbírky listin, převede do elektronické podoby, ledaže to jejich povaha neumožňuje. Spolu s elektronickým stejnopisem podkladového notářského zápisu, pořízeným podle jiného zákona, písemnosti podle věty první po provedení zápisu bez zbytečného odkladu vloží dálkovým přístupem do sbírky listin. (…)
(2) Notář doručí bez zbytečného odkladu po provedení zápisu příslušnému rejstříkovému soudu ty listiny, u kterých jejich charakter neumožňuje jejich převod do elektronické podoby podle odstavce 1.

Z uvedeného plyne zcela jednoznačně, že notář nezkoumá obsah listin, které právnická osoba vkládá do sbírky listin. Listiny obdrží, převede do PDF a vloží. Při vkládání stanov musí k tomu existovat osvědčení o konání schůze shromáždění, na níž byly stanovy přijaty (ve formě notářského zápisu).

Proto je úvodní dotaz této diskuse absurdní. Přisuzuje totiž notáři rozhodovací pravomoc, kterou tato osoba nemá. Tazatel zjevně uvěřil nesmyslu, který mu někdo nakukal. 

Takže členové výboru v domě pana rexcata klidně mohli vložit upravené stanovy do sbírky listin – buď je předali přímo soudu, nebo vklad provedli prostřednictvím notáře. Nemusím se ani pana rexcata ptát, zda mluví pravdu. Vím to. I když neznám IČ jeho společenství …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.