Rozúčtování podle ZoSL

Vložil Neználek' (bez ověření), 1. Únor 2014 - 15:08 ::

Dobrý den,

zajímalo by mne jak se fakticky použije pojem „rozhodné osoby“ dle §2/g zák. 67/2013 resp. jak vůbec a zda lze zákon 67/2013 zneužít.

Příklad:
k vlastníkovi u nás dojíždí a bydlí u něj občasně někteří členové jeho obsáhlá famílie (je z Moravy). Vždy na dobu cca 2 a něco měsíce u něj bydlí 2–3 osoby navíc. Jako vlastník respektující zákon toto oznámil SVJ.
Ze SVJ mám k jeho oznámení „šuškandu“, že do rozúčtování se budou zahrnovat všechny osoby které během roku nahlásil a to včetně těch odhlášených. Osoby „odhlášené“ sice bere SVJ na vědomí ale pouze jako nadbytečnou informaci a nereagují na ni. Osoby dle §2/g/2 které bydlí v jednotce v lednu a v únoru, tedy budou počítány i v březnu..až prosinci, protože podle SVJ: „tak praví zákon“.

Témata k diskusi

  1. je korektní aby se kritériem v úhradách za provoz výtahu objevila váha dopravovaných osob (údajně kdo má nad 100 způsobuje vyšší provozní náklady než vlastník pod 100 Kg) a vzdálenost (jízda do 7-mého patra je dražší než do 2-hého). „Korektní“ třeba ve smyslu §6/2 NOZ?
  2. „nařídit“ (usnesením) dle §3/2 lze služby dle §3/1 …třeba „odběr vody“. Spolu s oprávněním stanovit rozúčtování dle §5/1 to je celkem solidní šikanózní prostředek.
  3. lze jako „službu“ stanovit (nebo nařídit (usnesením) dle §9a/2 ZVB) pneumatické otevírání dveří (vstup do domu)? – to je náš případ. Údajně je to „dobré“ pro jednoho vozíčkáře. On sám je ale proti.
  4. má nějaké omezení stanovování „způsobu rozúčtování“ o kterém rozhoduje Splečenství dle §5/1 mimo omezení zcela abstraktními „dobrými mravy“ ?
  5. „nařídit“ (usnesením) lze i dle §9a/2 ZVB. Bylo by dobré podrobně probrat zda má zvůle poskytovaná v §5/1 ZoSL nějaké hranice nebo zda je bezbřehá. (služby které nejsou obsahem ZoSL lze nařídit podle §9a/2?)
  6. v případě sporu poskytovatel(SVJ) & příjemce(vlastník) je Společenství tím, které rozhodne hlasováním o rozúčtování v následujícím období. O tom jak rozhodne a jak moc bude uvedené „v souladu s dobrými mravy“ se nikde v zákoně nepíše.
    To jak rozhodne lze dobře odhadnout již nyní: příjemce bude „převálcován“. A protože není stanoveno co má být obsahem rozhodnutí, bude jím i skrytě trest.

Neználek'

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.