Vložil lake, 29. Leden 2014 - 10:46

Paní Koutná,
nemluvíte tedy o správě domu celkově, ale pouze o jedné z mnoha položek nákladů na správu domu. Ta se nazývá „odměna smluvnímu správci“.

Mohu Vám jen p5ipomenout, že smluvní správce není diktátor, který vám rozkazuje jak si máte co rozúčtovat. Smluvní správce plní rozkazy svého pána, ne naopak. Máte zřejmě neschopný či slabý výbor.

Správce má svou odměnu určenu ve smlouvě se SVJ buď pevnou částkou, nebo smlouva obsahuje způsob určení této odměny. Není oprávněn si celkovou částku odměny navýšit, jestliže mu k tomu smlouva nedává prostor. Takže zkontrolujte znění smlouvy. Proč to výbor ještě neudělal???

Zcela jiná věc je jak se tato jednotlivá položka rozúčtuje mezi vlastníky jednotek. Do toho smluvnímu správci nic není.On účtuje celou výši odměny na SVJ. O tom, jak se veškeré náklady správy rozúčtují, nerozhoduje nikdy smluvní správce. K tomu máte konkludentně uzavřenou dohodu o způsobu rozúčtování nákladů, kterou po více let všichni dodržují a nikdo se proti dohodě dosud neohradil. Postpujete tedy nadále podle existující dohody. V čem je tedy váš problém? Myslím, že jen ve vašem neschopném výboru.

Možná se smluvní správce nesprávně domnívá, že je „osobou, která dům spravuje“ ve smyslu NOZ. Není tomu tak. Osobou která dům spravuje je vaše SVJ. Smluvní správce je pouze najatým služebníkem SVJ a rozkazuje mu výbor.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.