Vložil lake, 28. Leden 2014 - 9:15

Pane Neználku,
ptáte se zda změna způsobu přispívání na správu v SVJ(2000) je možná i bez dohody. Zřejmě Vás zmýlilo to, že změnu stanov SVJ nesprávně považujete za dohodu mezi vlastníky jednotek. To jsou dvě naprosto různé věci. Ke změně stanov postačuje tříčtvrtinová většina přítomných na shromáždění. Ke vzniku dohody je nutný souhlas všech účastníků dohody.

Dohoda podle § 15 odst. 1 ZoVB je soukromoprávní smlouva, nezávislá na (ne)existenci SVJ či na stanovách SVJ. Dohoda se nepřijímá většinovým hlasováním shromáždění. Dohodu mezi sebou uzavírají jednotlivé osoby. Dohoda zavazuje pouze tyto osoby mezi sebou.

SVJ není účastníkem dohody a vůbec o ní nemusí vědět! K tomu, aby dohoda zavazovala také právnickou osobu SVJ, je potřebné přikázat právnické osobě, aby se existující dohodou začala také řídit. Toho se dosáhne jedině hlasováním na shromáždění.

Pak i SVJ bude povinno dodržovat soukromoprávní dohodu a bude předepisovat a vymáhat zálohy/příspěvky na správu ve výši podle dohody, nikoliv poměrně podle spoluvlastnických podílů podle § 15 odst. 1 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.