Vložil lake, 23. Leden 2014 - 14:37

Krátká odpověď: Váš předseda se zbláznil.

Nákladem na správu domu byla uhrazená faktura za revitalizaci před pěti lety. Tuto částku mělo SVJ ihned rozúčtovat a vymáhat po všech vlastnících jednotek jako příspěvek na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB. Stalo se tak? Uplatnilo SVJ své pohledávky prokazatelně? A začalo je ihned vymáhat? Nedošlo k promlčení pohledávek? Co o tom víte? Zajímal jste se o to v uplynulých pěti letech?

Splátky nějakého úvěru nepatří vůbec mezi náklady na správu domu. Úvěr splácí bance ten, komu byl úvěr poskytnut. A příjemcem úvěru prokazatelně bylo SVJ – právnická osoba. Nikoliv vlastníci jednotek.

Dále: Jestliže SVJ poskytlo před pěti lety některým vlastníkům jednotek odklad splácení jejich dluhu vůči SVJ, jde pouze o právní vztah mezi SVJ a konkrétními dlužníky. Tato činnost ovšem nespadá pod zákonem definovanou správu domu! SVJ přece není žádná banka. Vypořádání pohledávek se provede s každým jednotlivým dlužníkem. To si musí SVJ řešit s nimi, ne s Vámi.

Konkrétně: SVJ poskytlo jednotlivým osobám odklad úhrady jejich dluhu a samo za ně uhradilo co měli platit oni. SVJ si zahrálo na štědrého strýčka, na banku, která půjčuje dlouhodobě peníze. Ale společenství na to nemělo – muselo si k tomu samo vzít půjčku a zadlužilo se u banky.

Pokud snad nyní někteří dlužníci nesplácejí, zmizeli či zemřeli, je to přímý důsledek rizikového hospodaření SVJ v uplynulých letech. Hra na banku se nevyplácí, pokud to výbor neumí dělat.
--------------------------------------------------------------------------

Jistě existují písemné smlouvy s dlužníky o uznání jejich dluhu, se splátkovým kalendářem, a se smluvními sankcemi (pokutami) při neuhrazení některé splátky. To je pro SVJ dnes jediná jistota. Podle těchto smluv má SVJ nadále postupovat při vymáhání svých pohledávek. Nechte si všechny tyto smlouvy předložit.

A s těmito smlouvami si nechte předložit i přehled jak dlužníci dodržují splátkový kalendář. Zda existují neuhrazené platby po lhůtě splatnosti. K tomu požadujte podrobnou informaci co a v jakých termínech SVJ učinilo k vymáhání těchto pohledávek a v jaké fázi nyní vymáhání je.

Toto vše mělo být součástí každoroční zprávy o činnosti SVJ za uplynulý rok, vedle účetní závěrky. Zajímali jste se o toto v minulých pěti letech? Požadovali jste po SVJ každoročně tyto konkrétní informace?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.