Vložil lake, 19. Leden 2014 - 14:21

Neználek se táže: „pokud si SVJ zajistí právní servis, kdo a jakým způsobem jej bude platit?“
Bude jej platit SVJ. Jakým způsobem – to se zeptejte účastníků smlouvy.

Neználek se táže: „Úhrada nákladů za právníky by tedy měla být předepsána jako …“
Pletete dohromady dva různé dotazy.
(1) Zda si SVJ vezne úvěr: to je problém cashflow, který s úhradou nákladů na správu vůbec nesouvisí.
(2) Jakým způsobem SVJ předepíše vlastníkům jednotek úhradu na náklady spojené se správou domu: to je jednoduché – jako příspěvek na náklady spojené se správou domu. Nikdy jako zálohu, neboť se o žádnou zálohu nejedná. Náklad byl už vynaložen a jeho výše je známa.

Neználek praví: „Vícekráte se zde ale tvrdilo, že právní služby nelze podřadit pod „příspěvek na správu domu““
Tvrdit může kdokoliv cokoliv. Záleží na okolnostech.

Neználek se táže: "V případě kdy dluh není nesporný (a SVJ jej třeba i „projede“) nebo bude nevymožitelný – bude takový náklad nákladem na správu domu který by měli zaplatit vlastníci? "
Jistěže ano. Viz ustanovení NOZ o příkazní smlouvě:

89/20212 Sb. § 2436
Příkazce složí na žádost příkazníkovi zálohu k úhradě hotových výdajů a nahradí mu náklady účelně vynaložené při provádění příkazu, byť se výsledek nedostavil.

Neználek praví: „Vlastníci sami přece neudělali nic čím by přímo stav zavinili …“
To je bezvýznamné. Ke škodě může dojít bez toho, že by ji někdo zavinil. V životě to už tak bývá. Pokud snad škoda vznikla selháním členů statutárního orgánu po 31.12.2013, uplatní se ustanovení NOZ o péči řádného hospodáře. Toto ustanovení míří proti členům statutárního orgánu, kteří způsobili škodu právnické osobě neřádným hospodařením.

Péče řádného hospodáře (diligentia diligentis patris familias) je taková péče, snaha a předvídavost, kterou by člen statutárního orgánu projevil, kdyby se jednalo o jeho vlastní majetek. Nemělo by se tedy stávat, že dluh není nesporný, nebo je nevymahatelný.
---------------------------------------------------------------------------

Samozřejmě v životě nastávají různé neuvěřitelné situace: Předsedkyně SVJ nesepsala s dlužníky žádné smlouvy, ani na nich nezačala vymáhat vynaložený náklad na provedenou revitalizaci domu. Takže mnohamilionová pohledávka SVJ za objednavateli revitalizace je po dvou letech nevymahatelná z důvodu promlčení. SVJ má dluh 6 milionů u banky se splácením na dalších 18 let a nemá z čeho své dluhy uhradit. Případný soudní spor s dlužníky SVJ prohraje, jestliže ti se dovolají promlčení. To je případ přímo ze života, o kterém se zde diskutovalo.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.