Vložil lake, 17. Leden 2014 - 21:05

Pan kdokoliv napsal: „… a tudíž přes NV 366/2013 § 8 písm. b) …stanovení a vybírání předem určených finančních prostředků od vlastníků jednotek jako záloh na příspěvky na správu“.

Pane kdokoliv, nesprávně tvrdíte, že s hrazením záloh má cosi společného nařízení vlády č. 366/2013. Není tomu tak.

• Za prvé: Nařízení vlády žádnou povinnost hradit zálohy na správu nikomu neukládá. Pokud se domníváte opak, citujte tu část NV, které podle Vás takovou povinnost vlastníkovi výslovně stanoví.

• Za druhé: I kdyby Nařízení vlády něco takového obsahovalo (jakože neobsahuje), šlo by o právní normu absolutně neplatnou. Vláda nemůže pouhým nařízením uložit vlastníkům jednotek povinnost neuvedenou v zákoně, protože povinnost může být v tomto státě uložena toliko zákonem. Zkuste si někdy přečíst LZPS a Ústavu, přijdete na to.

• Za třetí: Povinnost složit přiměřenou krátkodobou zálohu plyne nikoliv z NV č. 366/2013, nýbrž z ustanovení NOZ o příkazní smlouvě. Už jsem o tom psal. Per analogiam se dá totéž odvodit z ustanovení NOZ o přídatném spouvlastnictví, jehož charakter se velmi blíží bytovému vlastnictví. Předpokládám, že soudy budou nacházet analogii k SVJ(2012) právě zde.

• Za čtvrté: Je třeba striktně rozlišovat mezi krátkodobou a dlouhodobou zálohou. Dělejte to, jinak se v tom ztratíte. Povinnost vlastníka jednotky(2012) skládat dlouhodobé zálohy neexistuje. Ani na služby, ani na správu domu. Na nic a nikdy.
-------------------------------------------------------------------------

Na závěr zopakuji známý fakt, že povinnost hradit dlouhodobé zálohy na správu domu ukládal pouze zákon č. 72/1994 Sb. ve svém ustanovení § 15 odst. 2. Toto ustanovení platilo pouze pro členy SVJ(2000) v domech rozdělených na jednotky(1994). A platí to v těchto SVJ stále, pokud tato povinnost vlastníka je obsažena ve stanovách SVJ přijatých podle ZoVB. Viz NOZ § 3028.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.