Vložil kdokoliv (bez ověření), 17. Leden 2014 - 14:11

Nejsem sice Lake, ale zkusím Vám odpovědět.

Nárok poskytovatele služeb na přiměřenou zálohu řeší z.č. 67/2013 Sb., o službách spojených…, takže tady nemáte kam „uhnout“.

Povinnost úhrady záloh na služby ukládá i NOZ v § 1181/1 Vlastník jednotky platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (služby)…

pokud jste SVJ(2000) tak můžete tvrdit, že se na Vás NOZ v části bytové spoluvlastnictví nevztahuje, ale s ohledem na výše uvedené si nepomůžete.

Co se týká příspěvku na správu, máte následující možnosti:

1. přijmete většinový názor, že NOZ-bytové spoluvlastnictví se vztahuje i na SVJ(2000) a tudíž přes NV 366/2013 § 8 písm. b) …stanovení a vybírání předem určených finančních prostředků od vlastníků jednotek jako záloh na příspěvky na správu domu a pozemku, stanovení záloh na úhrady cen služeb a jejich vyúčtování a vypořádání,

budete platit, navíc ve stanovách jsou většinou ustanovení o placení záloh na správu a pokud není toto ustanovení stanov v rozporu s donucujícími ustanovení NOZ tak platí i po 1.1.2014.

2. přijmete názor menšinový, a řídíte se dále ZoVB,

Váš názor …barák ať se stará jak chce… nechápu i Vy jste „barák“, barák není samostatnou entitou. Je tvořen jednotkami, které někomu patří, jedno zda vznikly dle ZoVB či NOZ, sám nic nezaplatí, neopraví. Takže jste sám proti sobě.

Jinak názorů je spousta. Např. někdo tvrdí, že dle ZoVB nešlo vybírat zálohy na splátky úvěrů např. na zateplení, jiný zase, že ano.

Záleží na tom, jak si vyložíte pojem „správa domu“, zda v širším či užším slova smyslu. Či zda se chcete o dům starat nebo jej „vybydlet“.

Ostatně i např. z rozsudku NS ČR 28 Cdo 3246/2007 ze dne 22. 10. 2008 www.nssoud.cz (meritum sporu bylo zda se jedná o závažnou věc a „přehlasovaného vlastníka)

Ze skutkových zjištění soudů nižších instancí, kterými je dovolací soud vázán a není oprávněn je měnit, vyplývá, že obsahem předmětných "komplexních úprav“ bytového domu je mimo jiné výměna oken, vchodových dveří, zateplení obvodového zdiva a zateplení půdního prostoru. Jedná se tedy o opravy, které jsou s ohledem na stáří domu obvyklé a jimiž nedojde k podstatným změnám na budově tak, aby bylo třeba souhlasu všech vlastníků jednotek. Samotné provádění těchto úprav a s tím související povinnost spolupodílet se na jejich financování prostřednictvím zálohových plateb do fondu rezerv a oprav a placení příspěvků či vkladů do fondů "doplňkové tvorby“ a "účelové tvorby“ není důležitou záležitostí, o níž by měl rozhodovat soud podle shora uvedeného ustanovení.

dovodím, že soud připustil, že zateplení patří pod správu domu a tudíž lze na ně vybírat zálohy.

Rozhodnutí je na vás.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.