Vložil Majordomus (bez ověření), 4. Únor 2014 - 22:42

Prosím o reakci na moji připomínku vzhledem k původně položenému dotazu pana „Důchodce“ výše.

Pokud si SVJ odsouhlasí zateplení domu (nebo jiné zhodnocení domu) je možné na toto použít finanční prostředky vybrané jako „zálohy na náklady na správu“ dle ZoVB § 15 odst 2 ? Protože tyto zálohy jsou ve stanovách SVJ uvedeny jako " příspěvky na výdaje spojené se správou domu a stanovené příspěvky na opravy, rekonstrukce a modernizace domu", budou tedy použity na účel na který byly vybrány? Je to v pořádku i pokud tyto zálohy nebyly vybrány na jeden konkrétní účel?

Logicky mi vychází, že je to v pořádku.

Napadá mne absurdní situace, která by mohla nastat:

SVJ si odsouhlasí nějaké zhodnocení domu s realizací v horizontu cca pěti let. Na toto zhodnocení začne vybírat zálohy (tedy členové SVJ začnou skládat dlouhodobé zálohy), tak aby v uvedeném časovém horizontu měla dostatečné prostředky na realizaci (SVJ si nechce brát úvěr).

případ 1) Jeden z členů SVJ se rozhodne zálohy neskládat s tím, že pak svůj podíl zaplatí v hotovosti (pokud by se tak rozhodlo více nájemníků na „zhodnocení“ se nemusí nikdy vybrat dostatečná částka)

případ 2) Další člen SVJ, který se rozhodl stejně jako „případ 1)“ se po 5 letech skládání rozhodne svoji jednotku(podíl) prodat (nic neplatil, nic se mu nevypořádává – OK)

případ 3) Třetí Člen SVJ který skládal 5 let poctivě stanovené zálohy se též rozhodl svoji jednotku (podíl) prodat (vrátí se mu složené dlouhodobé zálohy!? zřejmě by měly jinak je znevýhodněn oproti případ 2))

případ 4) Nový člen SVJ, který koupil jednotku (např.od případu 1 nebo * případu 2*) a „vstoupil do běžícího systému“ po 5 letech, začne zálohy platit (OK)

případ 5) Nový člen SVJ, který koupil byt (např.od případu 1 nebo případu 2) a „vstoupil do běžícího systému“ po 5 letech a rozhodne se zálohy neplatit (jak se stanoví jeho podíl z ceny modernizace?)

Vše jsou reálné situace, které mohou nastat. Nejvíce nakonec zaplatí ten člen SVJ, který bude dlouhodobým vlastníkem bytu (čl.podílů) a bude poctivě platit zálohy. Pokud se budou zálohy vypořádávat dle změn vlastnických práv k jednotlivým jednotkám bude se celková výše zálohy neustále hýbat nahoru a dolů podle toho jestli vlastník platil/neplatil (chápu to dobře?)

Jinak nemohu souhlasit, s tvrzením (níže) že by takto využité peníze (zateplení štítových stěn) bylo využito ve prospěch pouze některých. Užitný „komfort“ bytů mající společné stěny se štítovými je daleko menší než těch „obklopenými sousedy“. Zateplením se zhodnotí celá stavba. Náklady na celkovou spotřebu energie na vytápění klesnou (otázka rozůčtování tepla je pak druhá věc) – tedy společná složka.

Omlouvám se, že jsem se v příspěvku tak „rozjel“. Budu rád za stručné komentáře věcí znalých. Děkuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.