Zaúčtování pojistného plnění

Vložil Marie (bez ověření), 9. Leden 2014 - 13:24 ::

Dobrý den,

chtěla bych zde prosím konzultovat zaúčtování pojistného plnění. Našla jsem zde již obdobné dotazy a k nim zajímavou diskusi poukazující na nejasnosti v účtování SVJ, ale nenašla jsem pak vlastně žádnou odpověď jak tedy v praxi účtovat.

Na úvod uvádím, že pro naše malé SVJ jsem vyšla z názorů pí Klainové a účtuji náklady související se správou domu na 5× a na konci roku je všechny proúčtuji prostřednictvím výnosového účtu oproti zálohám od vlastníků. Na 6× pak již máme jako výnosy jen úroky z BÚ a term.vkladu, které dáváme do přiznání (následně osvobozené a použité na provozní náklady).

Neznámým pachatelem byla způsobena škoda na vchodových dveřích. S touto událostí vznikly pak náklady na opravu,které jsem v souladu s naším způsobem účtování zaúčtovala na 5×.

Od pojišťovny jsme po odečtu spoluúčasti obdrželi pojistné plnění a nyní prosím o radu jaký zvolit způsob zaúčtování:

  1. Pojistné plnění naúčtuji s mínusem na 5×, tj. ponížím o něj skutečně vynaložené náklady. Na tyto náklady pak již nebudou čerpány prostředky ze záloh vlastníků.

Tento postup se mi logicky líbí, myslím, že nejvíce odpovídá skutečnosti.

  1. Pojistné plnění naúčtuji do výnosů. To by ale ve výsledku v účetnictví vedlo k tomu, že náklady související se škodou budou v plné výši kryty ze záloh vlastníků (jako ostatní provozní náklady) a na 6× mi zůstane výnos – pojistné plnění, který pak půjde do přiznání (kde bude ošetřen jako naše ostatní výnosy), což se mi tedy nezdá, že bylo zrovna logické a správné.

Můžete prosím poradit, jaký způsob zaúčtování zvolit, či doporučit něco jiného?

Předem děkuji, Marie

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.