Vložil lake, 10. Leden 2014 - 0:05

Pan wiki nemá pravdu. Slovní obrat „právní účinky vkladu“ má rozhodující význam pro prodávajícího, pro kupujícího i pro SVJ.

Datum nabytí vlastnického práva k bytu je 27.4.2013. Ovšem v tento den jste se stal vlastníkem se zpětnou účinností ke dni 9.4.2013 (v ten den byl podán katastrálnímu úřadu návrh na zápis změny vlastníka).

To znamená, že veškeré povinnosti vlastníka jednotky jste povinen plnit vůči SVJ i za období od 9. do 26.4.2013. Jste např. povinen uhradit zálohy na správu od 9.4.2013 a jste povinen přispívat na náklady správy domu, které byly vynaloženy od dne 9.4.2013.

Původnímu vlastníkovi byly vráceny zálohy na správu, které snad uhradil na období 9. až 26.4. (pokud jste se souhlasem SVJ nezvolili jiné vzájemné vypořádání). Prodávajícímu provedlo SVJ vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu do dne 8.4.2013. Vy hradíte služby počínaje dnem 9.4.2013.
------------------------------------------------------------------------

Pokud to chcete mít úplně přesně, den podpisu kupní smlouvy je bezvýznamný. Od okamžiku,kdy Vám prodávající předal byt (klíče od bytu), jste se stal pouze oprávněným držitelem bytu s právem byt užívat. Toto oprávnění ovšem platilo pouze vůči prodávajícímu, nikoliv vůči SVJ.

Proto jste neměl právo účastnit se v tomto přechodném období shromáždění. Pro SVJ (a z hlediska veřejného práva) jste se stal vlastníkem teprve dne 27.4., a to se zpětnou účinností, jak zde bylo vysvětleno.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.