Vložil lake, 9. Leden 2014 - 23:58

(1) Rozúčtování nákladů na správu:
Samozřejmě postupujete podle ZoVB. Tedy buď podle dohody všech, nebo podle podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB). Pokud máte tento způsob rozúčtování uveden ve stanovách SVJ, budete stejně rozúčtovat i v r. 2014 a letech následujících. Stanovy SVJ jsou platnou a účinnou smlouvou, která byla uzavřena před dnem nabytí účinnosti NOZ. Veškerá práva a povinnosti vzniklé z takových smluv se i nadále posuzují posle dosavadních právních předpisů, viz výslovné přechodové ustanovení v § 3028 NOZ.

(2) Náklady na provoz výtahu:
Podle vašich schválených pravidel. Rozúčtování za rok 2014 se bude řídit podle zákona č. 67/2013 Sb.. Upozorňuji, že tento zákon je vadný ve svém § 2 písm. (d), kde se nesmyslně tvrdí:

„… nákladem na služby podle tohoto zákona nejsou revize zařízení a součástí domu a odpisy domu, popřípadě další podobné položky“

Při tom je jednoznačné, že toto ustanovení je ekonomicky a účetně nesmyslem. Kalkulace ceny poskytované služby musí zahrnovat nejen spotřebované energie, nýbrž samozřejmě i opravy a stálé ekonomicky oprávněné náklady. Do nich patří i náklad na předepsané revize a kontroly. Bez revizí a kontrol by nebylo možno výtah používat, a tedy ani ani poskytovat službu „provoz výtahu“. (K tomu obdobně viz např. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 2/2013 ze dne 1. listopadu 2013, k cenám tepelné energie (str. 14): http://www.eru.cz/…ul_konec.pdf. Zákonodárci z neznalosti vyplodili nepoužitelný paskvil. Revize a kontroly hrazené provozovatelem výtahu je tedy nutno zahrnout do ceny služby.

(3) Náklady na společnou elektřinu v domě:
Podle vašich schválených pravidel. Od zúčtovacího období 2014 jde opět o službu podle zákona č. 67/2013 Sb..

(4) Náklady za odvoz odpadu:
To záleží na tom jaká pravidla platí ve Vaší obci, na tom kdo je plátcem a kdo poplatníkem poplatku. Podle toho SVJ buď rozúčtuje poplatek předepsaný obcí, nebo pouze vymáhá částky předepsané obcí jednotlivým vlastníkům, nebo s tím SVJ nemá nic do činění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.