Vložil lake, 26. Leden 2014 - 16:25

Pane Sherlocku, pročpak mi to píšete? To všechno já přece vím. Na obsahu mé rady to vůbec nic nemění.

Skutečnost, že „NOZ neobsahuje takové jednoznačné explicitní ustanovení jako je odst. 4 § 777 zákona o obchod. korporacích“, znamená pouze to, že stávající SVJ se i nadále řídí zrušenou právní úpravou ZoVB. Při mlčení zákonodárce prostě neexistuje jiné řešení, které by bylo v souladu s Ústavou.

O družstvu a § 777 ZOK jsem se zmínil per analogiam: když je možné u družstev, aby se nadále řídila zrušeným Obchodním zákoníkem, jde to samozřejmě i u SVJ(2000) a u ZoVB. A je bezvýznamné, že zákonodárce to do NOZ nenapsal. Z pouhého zrušení právního předpisu nelze nic jiného dovodit než to, že se na vnitřních právních poměrech stávajících SVJ vůbec nic nemění.

To, že jste nenašel v NOZ podobnou explicitní úpravu jako v § 3050 až 3053 NOZ je skutečně významná skutečnost. Dokládá to, že stávající SVJ(2000) nejsou právnickými osobami „upravenými tímto zákonem“. Viz znění NOZ § 3041: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

A to má klíčový a zásadní význam: Znamená to nepochybně, že stávající SVJ(2000) jsou nadále upraveny zákonem č.72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. A podle tohoto zákona se řídí i vnitřní právní poměry SVJ(2000). Na což zde upozorňuji hodně dlouho. Právě pro toto opomenutí zákonodárce se SVJ(2000) neřídí podle NOZ v části o bytovém vlastnictví a nemusí podle této části NOZ upravit své stanovy do tří let.

Závěrem: Vycházím striktně z Ústavy a z nálezů Ústavního soudu o postupu státu při zavedení nepravé retroaktivity právního předpisu. Soudci Ústavního soudu jsou toho mínění, že porušit právní kontinuitu lze pouze ve výjimečných případech a jedině pomocí jednoznačné pozitivní právní úpravy. Nikoliv pouhým opomenutím zákonodárce. Nikoliv pouhým výkladem, jestliže právní úprava k tomu chybí.

A ÚS považoval dva ze svých nálezů za tak závažné, že je nechal vydat ve Sbírce zákonů jako celostátně platné právní akty na úrovni zákona.

Někdo snad má na věc jiný právní názor než Ústavní soud? Je zde někdo takový?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.