Vložil Sherlock (bez ověření), 26. Leden 2014 - 14:50

Lake:
Tím bude pro všechny váhající postaveno najisto podle čeho posuzovat vnitřní právní poměry ve stávajících SVJ. Jde o ustanovení obsahem a smyslem zcela shodné s ustanovením § 777 odst. 4 zákona č. 90/2012 Sb. (zákon o obchodních korporacích): http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90#p777.

Rozdíl je ovšem v tom, že NOZ neobsahuje takové jednoznačné explicitní ustanovení jako je odst. 4 § 777 zákona o obchod. korporacích:
(4) Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.

Lake:
Všimněte si, že zákon o obchodních korporacích i NOZ (ve čtyřech případech) ponechává některé existující právnické osoby, aby se v klidu řídily svou dosavadní právní úpravou – i po jejím zrušení! Jak si to kdo přebere v hlavě je na něm samotném. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

Opět, ve všech čtyřech případech je explicetně uvedeno, že se konkrétní uvedená osoba nadále řídí dosavadními právními předpisy. V případě SVJ takové konkrétní ustanovení v NOZ uvedno není.

Sherlock

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.