Vložil lake, 26. Leden 2014 - 13:29

Pane Marťásku,pochopte jak to chodí v tomto státě.

  1. Celkem je v ČR 55 000 SVJ, vzniklých podle zákona č. 72/1994 Sb.
  2. Celkem je v ČR 1 200 000 vlastníků jednotek podle zákona č. 72/1994 Sb. Většina z nich jsou zároveň členy právnické osoby SVJ.

Všichni tito občané a všechny tyto právnické osoby mají právo mít právní jistotu a zajištěnu právní kontinuitu ohledně jejich právního postavení a ohledně jejich práv a povinností (jak mezi vlastníky jednotek navzájem, tak mezi SVJ a členem SVJ).

Tuto právní jistotu a kontinuitu právních vztahů nám má zajistit stát. Naši zákonodárci to vyřešili tak, že zrušili bez náhrady zákon č.72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Do Nového občanského zákoníku se napsala narychlo a dodatečně jakási úplně nová pravidla pro úplně jiné jednotky a úplně jiné právnické osoby, které nově vznikají teprve od 1. ledna 2014.

To je všechno. O stávajících SVJ tam není ani slovo. Nic víc nám k tomu pan profesor Eliáš nepověděl, ani zákonodárci neschválili.

Český občane, pomoz si sám. Je nás pouze 1,2 milionu, a to zákonodárcům nestálo za přemýšlení. Proč taky? Vždyť jde jenom o občany. Ať si nějak pomohou sami a hlavně – ať platí daně …
------------------------------------------------------------------------

Kdybyste tedy chtěl vědět, čím se řídí dosavadní společenství vlastníků, najdete to jedině v obecném ustanovení § 3028 NOZ: řídí se i nadále dosavadní (zrušenou) právní úpravou a svými stanovami. Takže žádné nové stanovy nehledejte. Neexistují. Jsou pouze vaše dosavadní stanovy a ty platí dál.

Chcete-li, pane Marťásku, stanovy jiné, museli byste si je v vymyslet, schválit ve vašem SVJ a vložit do rejstříku. Jak by mohla vypadat minimální nutná změna jsem napsal v úvodním příspěvku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.