Vložil N. Klainová (bez ověření), 29. Prosinec 2013 - 8:56

Pane Kruppe, výjimečně Vás musím opravit. Dlouhodobé závazky existují, prohlédněte si účtovou skupinu 95, kde je prostor i pro účtování dlouhodobých záloh na správu. Dlouhodobé zálohy se dříve účtovaly povinně na účtu 955, nyní je tento účet používán dobrovolně většinou SVJ, která na něm tvoří zálohy na předem schválené akce, které budou provedeny v následujících letech. Výše těchto záloh se odvíjí ze schváleného rozpočtu nákladů na správu.

To ale neznamená, že se zálohy na správu účtují pouze na tomto účtu. Pokud SVJ neplánuje žádné finančně náročné akce na další léta, může si tvořit na správu pouze krátkodobé zálohy (324-xxx). Ty se potom čerpají většinou na úhradu každoročně se opakujících nákladů na vlastní správu, jako je např. účetnictví, kancelářské potřeby, bankovní poplatky, pojištění domu atd.

O tom, jestli budou jejich zůstatky převedeny do dalších let nebo ne, rozhodují vlastníci, mají-li to ve stanovách. Někteří to tam mají, protože opisovali ze vzorových stanov č. 322/2000 Sb. Stejnou možnost dává i NOZ.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.