Vložil lake, 29. Prosinec 2013 - 7:27

Pan Krupp napsal: „Co se týče dlouhodobých a krátkodobých záloh, nenalezl jsem žádný předpis, že se takto zálohy rozdělovat musí. Potom nevidím důvod, proč to dělat.“

Pane Kruppe, dovolím si Vám tedy rozšířit obzor. Jistě víte, že záloha přijatá společenstvím je závazkem SVJ vůči vlastníkovi jednotky. Zákon č. 563/1991 Sb.o účetnictví, kterým se řídí i Vaše SVJ, stanoví o dlouhodobých a krátkodobých závazcích toto – cituji:

Zákon č. 563/1991 Sb. o účetnictví § 19
(7) Pro účely tohoto zákona se majetek a závazky člení na dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobým se rozumí takový majetek a závazky, kde doba použitelnosti, popřípadě sjednaná doba splatnosti při vzniku účetního případu je delší než 1 rok, ostatní majetek a závazky jsou považovány za krátkodobé. Pokud s ohledem na charakter majetku a závazků objektivně nelze použít uvedená hlediska členění, je rozhodující záměr účetní jednotky projevený při jejich pořízení.

Totéž členění závazků byste nalezl i v účetní závěrce, kterou Vaše SVJ je povinno sestavovat podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. k provedení zákona o účetnictví pro nepodnikatelské subjekty. Viz členění „Dlouhodobé závazky“ a „Krátkodobé závazky“.

Pan Krupp napsal: „Nemusí se tam ještě lepit cedulky toto je záloha dlouhodobá a toto naopak krátkodobá. Pro vaši osobu bych to ale klidně speciálně udělal, když jinak nedáte. Účtovat to tak ale nebudu.

Pane Jiří Kruppe, právě jste přiznal, že dlouhodobě porušujete zákon. Z Vašich slov je zřejmé, že se nevyznáte v účetnictví, ani nedodržujete zákon o účetnictví, který je pro všechna SVJ v tomto státě závazný. Zeptejte se tedy Vaší účetní jak to je s krátkodobými a dlouhodobými závazky a hlavně – jak se o těchto odlišných skupinách závazků má podle zákona účtovat. Oma musí vědět od samého počátku zda záloha je krátkodobá či douhodobá. Jinak by ji totiž nemohla vůbec zavést do účetnictví, víte to?

Bylo by to směšné, pane Kruppe. Jenomže není. Hospodaříte s penězi desítek lidí, a oni Vám věří, že víte co děláte …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.