Vložil lake, 23. Prosinec 2013 - 9:16

Ne, nejsem recesista. Pouze píšu jak je to podle práva, ne podle fantazií neználků ve výborech. Zlepšení domu zateplením nespadá pod správu domu vykonávanou společenstvím.

SVJ(2000) samozřejmě může na tento účel požadovat přiměřenou krátkodobou zálohu jako každý jiný zhotovitel jakéhokoliv díla. Viz zákonná ustanovení o příkazní smlouvě (ObčZ § 728, NOZ § 2436).

Například před zadáním projektu může zhotovitel žádat prostředky na projekt. Před uzavřením smlouvy s firmou Rychlostav s.r.o. o provedení zateplení může SVJ(2000) jako příkazník požadovat od vlastníků přiměřené prostředky nezbytné k provedení díla.

Ale společenství nemůže nikdy vlastníka donutit, aby na tyto účely skládal zálohy dlouhodobě po více let. To je pouze věc vlastníka jednotky, zda si přeje či nepřeje skládat na účet SVJ dlouhodobé zálohy na budoucí činnosti nesouvisejíci se správou domu.

Představte si, že vedoucí autoservisu, kde obvykle necháváte opravovat auto, Vám nabídne, abyste mu začala skládat dlouhodobou zálohu – měsíčně 800 Kč – na budoucí opravy Vašeho vozu na 10 let dopředu. Nejspíše takovou nabídku s díky odmítnete. Proč by se vlastník jednotky měl chovat jinak?

Někteří místní „experti“ ani 19 let po nabytí účinnosti zákona o vlastnictví bytů nejsou schopni rozpoznat kdy SVJ(2000) provádí správu domu podle § 9 odst. 1 ZoVB a kdy provádí jako zhotovitel úpravu cizí věci pro objednavatele podle Občanského zákoníku. Ale za to přece nemohu já.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.