Vložil lake, 22. Prosinec 2013 - 11:44

Pane Kruppe,
ZoVB se nezmiňuje výslovně o krátkodobých a dlouhodobých zálohách, ani se nezmiňuje o spoustě dalších věcí. ZoVB není účetní předpis. Pokud Vás zajímá definice: krátkodobá záloha je ta, jejíž účel použití je kratší než jeden rok. Rozdíl vysvětlí každá účetní.

Snad na tom není nic nejasného. Každý umíme rozlišit krátkodobou zálohu, která má být použita v následujících měsících, od dlouhodobé zálohy, která se použije teprve po více letech.

Upozorňuji pro úplnost, že zákonodárce v § 15 odst. 2 ZoVB se nezmiňuje o „zálohách stanovených naslepo shromážděním“, ani o „zálohách stanovených podle volného uvážení výboru na 18 Kč/m2“, nýbrž hovoří o zálohách na správu domu zcela jinak:

„Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.“.

Jak vidíte, účel záloh je definován pevně a SVJ je povinno toto vlastníkovi prokazovat.

A z textu zákona je také zřejmé, že ZoVB se zmiňuje o krátkodobých zálohách („v následujících měsících“) i o dlouhodobých zálohách („v dalších letech“). I když k tomu zákonodárce nepoužil termíny z oblasti účetnictví…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.