Vložil lake, 21. Prosinec 2013 - 23:57

Karel napsal: „Neřeším otázku zda NOZ se bude či nebude vztahovat na SVJ 2000. Vycházím z názoru většiny, že ano.“

Pane Karle, do omrzení opakuji, že nejde o to, zda se na právnickou osobu SVJ bude vztahovat NOZ. Jde o to, že na SVJ(2000) a vlastníky jednotek(1994) se nebude vztahovat část NOZ nazvaná „Bytové spoluvlastnictví“. Vaše propočty ohledně dopadů ustanovení NOZ § 1180 odst. 2 jsou tedy předčasné. Proberu to podrobněji.

Podle ZoVB platí, že na správu domu přispívají vlastníci jednotek podle spoluvlastnických podílů. Dále platí, že od toho je možno se odchýlit jedině dohodou, tedy se souhlasem všech dotčených osob. Jde o jednoznačně formulovaný právní vztah mezi vlastníky, který vznikl přede dnem účinnosti NOZ. Proto se na něj plně vztahuje přechodové ustanovení NOZ § 3028, které zní:

89/2012 Sb. § 3028 odst. 3
Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.

Z uvedeného je zřejmé, že práva a povinnosti vlastníků jednotek, vzniklé do dne 31. prosince 2013 včetně, se i nadále budou řídit podle dosavadní právní úpravy (ZoVB) a podle stanov Vašeho SVJ – což je smlouva sui generis, která přetrvá a bude platná i účinná i po zrušení ZoVB.

V právní úpravě § 3028 NOZ jde o dispozitivní ustanovení, které je možno překonat jedině projevem vůle všech zúčastněných: vlastníci jednotek uzavřou spolu novou dohodu o jiném způsobu přispívání, kteá zruší předchozí právní stav. Nadále se přispívání na některé náklady správy domu nebude řídit spoluvlastnickými podíly, ale úhrada bude například paušálem na jednotku.

Teprve od okamžiku vzniku nové dohody bude v souladu se zákonem, abyste ve vašem SVJ předepisoval vlastní náklady správy podle podílů. Do té doby však by takový postup byl porušením stanov, porušením ZoVB a zejména porušením NOZ.

Domněnky o bezhlavém použití NOZ na právní vztahy, vzniklé do 31. prosince 2013, patří do říše pohádek staré Blažkové a popletených českých právníků. Raději dodržujme Ústavu, Listinu základních práv a svobod a právní předpisy, včetně konstantní judikatury Ústavního soudu o nepravé retroaktivitě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.