Vložil lake, 22. Prosinec 2013 - 1:35

Paní Dvořáková, napsala jste o členech výborů: „… lidé to nestudovali, nejsou právnící, účetní a technici v jedné osobě a berou za to pár korun“.

Já toto samozřejmě vím, ale to jim přece nedává právo kašlat na řádné plánování, dokonce je zesměšňovat absurdní námitkou, že žádný plán nikdy nebude „do koruny“ přesný. Nemohou si vymýšlet neexistující pojmy, i kdyby je používala banka. Nikdo a nic je nezbaví odpovědnosti za chod SVJ a vymáhání pohledávek SVJ na dlužnících. Nikdo jiný než výbor totiž ty pohledávky jménem SVJ vymáhat nemůže.

Vaše poznámka o amatérech ve výborech zní podobně, jako by řidič autobusu před cestou sdělil cestujícím: „Vážení cestující, nejsem řidič, neznám pravidla silničního provozu, nemám řidičský průkaz, neprošel jsem kontrolou zdravotní způsobilosti, kvůli šerosleposti nevidím pořádně a beru za to pár korun. Vítám vás na noční dálkové trase Karlovy Vary – Ostrava a přeji vám příjemnou a bezpečnou cestu.“
--------------------------------------------------------------------------------

Teď k Vašim otázkám. Napsala jste o kupujících: „Ovšem před koupí bytu se neinformují, jestli je „fond oprav“ něčím zatížen, či nikoliv.“
Fond oprav nejspíše neexistuje, takže nemůže být ničím zatížen. Asi máte na mysli závazky SVJ vůči jiným osobám. Bez ohledu na to, zda se kupující informoval či neinformoval, nemá právní povinnost hradit za jiné osoby jejich dříve vzniklé dluhy. Nemá ani povinnost hradit SVJ splátky úvěru, neboť nejde o náklad správy domu. Samozřejmě máte pravdu, že kupec si měl a mohl zjistit potřebné informace, neboť bude ručit za veškeré závazky společenství, jehož členem se stává.

Napsala jste: „Bývalý vlastník bude bůh ví,kde, takže nebude šance po něm něco vymoci.“
Co popisujete je vina neschopného výboru: Neschopnost výboru zajistit své pohledávky smluvně, neschopnost tyto pohledávky standardně vymáhat, v nejhorším případě dokonce i promlčení existujících dluhů. V takové situaci Vám neporadím. Jak bylo třeba od počátku postupovat, krok za krokem, jsem napsal jinde, v dlouhé diskusi s paní PeDuPles před pár týdny: http://www.portalsvj.cz/…a-prispivani#….

Napsala jste: „Já osobně se domnívám, že při prodeji bytu je vlastník povinen kupujícího obeznámit s tím, že zde je závazek vůči bance.“
Domníváte se nesprávně. Zákon prodávajícímu takovou povinnost neukládá. I kdyby ukládal, pouhým informováním o závazku SVJ vůči bance nevzniká kupujícímu povinnost cokoliv SVJ hradit! Vymáhat dluh je třeba na dlužníkovi. A je třeba mít k tomu s dlužníkem sepsanou řádnou smlouvu se splátkovým kalendářem.

To jsou naprosto základní věci. Bez řidičského průkazu nelze úspěšně řídit autobus s desítkami živých lidí. Bez základních znalostí z oblasti jednoduchého práva nelze úspěšně řídit SVJ s desítkami vlastníků. Člen statutárního orgánu není povinen vědět vše, ale je povinen zajistit si odbornou pomoc či radu ve věcech, kterým nerozumí. Ostatně bude to za peníze vlastníků, nebude to hradit ze své vlastní kapsy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.