Vložil lake, 21. Prosinec 2013 - 21:37

Vážená paní Dvořáková,
napsala jste:„Absolutně netuším, co je nepřiměřená záloha…“. Na to jsem Vám odpověděl, že byste v tom případě neměla vykonávat funkci ve výboru.

Teď objasňujete, že jste chtěla napsat něco úplně jiného: „Absolutně netuším, co tazatel míní pojmem nepřiměřená záloha.“ Jistě uznáte, že Váš skutečný výrok se velmi liší od toho, co jste chtěla sdělit. Příště prosím pište tak, aby bylo srozumitelné co Vaše slova znamenají. Děkuji.

Mimochodem, dvakrát jste se vyjádřila k plánování záloh a pokaždé naprosto nesmyslně. Napsala jste: „… chtěla bych vidět toho BOHA, který zvládne na korunu přesně stanovit zálohy, to je NEMOŽNÉ.“. Obdobně jste v jiném příspěvku napsala: „Neviděla jsem SVJ, kde jsou schopni udělat plán „fondu oprav“ do koruny nebo kde na vyúčtování nemá žádný vlastník přeplatek či nedoplatek.“.

Zřejmě skutečně nevíte co jsou přiměřené zálohy a jak se v SVJ plánuje. Nikdo zde nikdy netvrdil, že plánovat znamená trefit se přesně do skutečných nákladů, které budou známy za rok či více. Vy ale vznášíte protesty, jako by po Vás někdo takový nesmysl požadoval.

Pro Vás tedy objasňuji, že plánovat a stanovit přiměřenou zálohu na budoucí náklady neznamená určit z křišťálové koule, že náklady na správu domu v roce 2014 budou činit přesně 415238,80 Kč. Pokud to nevíte, plánování do budoucna neznamená určit budoucí náklady „na korunu“ či „do koruny“ (přesně takto jste se vyjádřila). Vaše protesty, že toto nejde, ukazují, že jste nepochopila podstatu plánování.

Plánování čehokoliv s sebou vždy nese určitou míru nejistoty. To však není důvod k tomu, aby se vůbec neplánovalo. Na konci (po provedení díla, po dodání služby) se totiž porovnává počáteční plán s konečnou skutečností. Vyúčtuje se složená záloha proti skutečným nákladům. Přeplatek se vymáhá, nedoplatek se plátci vrací. To je základní princip při zálohových platbách na cokoliv.

Nelze tedy vybírat zálohy na neurčitý účel bez plánu a bez toho, aby se vědělo k čemu se konkrétní částka zálohy vztahuje. To by se pak nemohly vypořádat přeplatky ani nedoplatky, protože by nikdo netušil, na co byla záloha vlastně určena. Nepochybuji, že některým členům výborů tato absolutní nejistota a nekontrolovatelnost v hospodaření velmi vyhovuje.

Jestliže nevíte co je plánování a jak se plánují náklady v SVJ, pak byste neměla zastávat funkci ve výboru. Už jsem Vám toto napsal jednou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.