Vložil lake, 16. Prosinec 2013 - 10:28

Váš dotaz je zmatečný. Vlastník jednotky nemá zákonnou povinnost hradit cokoliv do jakéhosi „fondu oprav“. Když si přečtete ZoVB, zjistíte, že povinnosti vlastníka jednotky ohledně přispívání na správu domu jsou pouze dvě:

  • je povinen přispět na náklady správy domu, přičemž společenství je povinno mu sdělit a prokázat v každém jednotlivém případě konečnou částku a důvod platby;
  • je povinen složit zálohu na budoucí náklady správy domu (a ta bude jako každá záloha vyúčtována), přičemž společenství je povinno mu prokázat tři věci: že jde o zálohu na budoucí náklady správy, že záloha je určena na náklady, které bude NUTNÉ vynaložit, že o výši zálohy rozhodlo shromáždění.

Z uvedeného je zřejmé, že mezi povinnostmi vlastníka jednotky ve věcech správy domu není žádná třetí platební povinnost. Žádnou úhradu na jakýsi tajemný „fond“ není vlastník povinen platit. Proto rozhodnutí shromáždění je neplatné pro neurčitost a pro rozpor se zákonem. Hraďte pouze skutečné a prokázané příspěvky na správu v konečné výši, případně řádně schválené zálohy na budoucí přispívání, je-li jejich účel nutný a jejich výše byla schválena.

Máte právo na to, aby Vám SVJ vyplatilo částku, která na Vás připadá jako podíl na nájemném. Pokud SVJ odmítne, provedete prostě započtení Vaší pohledávky na pohledávku SVJ. Vzhledem k tomu, že průběžně hradíte na účet SVJ zálohy na správu a na služby, nebude pro Vás problém vybrat si od SVJ částku tímto způsobem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.