Vložil lake, 26. Listopad 2013 - 13:32

Je to jednoduché: práva a povinnosti člena SVJ obsahují stanovy (§ 4 ZoVB). Takže tazatel ať se řídí podle platných stanov SVJ.

Nerozumím příliš tvrzení tazatele: „… shromáždění vlastníků jednotek schválilo mj. nový sazebník správních poplatků“. Co tím chce sdělit? Je povinnost k úhradě správního poplatku uvedena ve stanovách, nebo není? Pokud není úhrada „správních poplatků“ výslovně uvededna ve stanovách jako povinnost vlastníka jednotky, pak nevznikla jakýmsi „schválením“ vlastníkovi žádná vymahatelná platební povinnost.

Také nerozumím proč družstvo po něm požaduje nějakou platbu. Tazatel není v právním vztahu s družstvem, nýbrž se SVJ. Takže znovu: ať tazatel nahlédne do stanov.

Pokud snad stanovy obsahují povinnost uhradit „poplatek za evidenci změny vlastníka ve výši 5.000 Kč“, pak jej nejspíše bude hradit nový vlastník po tom, co nabude jednotku do vlastnictví a ohlásí to SVJ:

72/1994 Sb. § 20
(4) Vlastník jednotky je povinen oznámit společenství nabytí vlastnictví jednotky.

Pokud ve stanovách toto není uvedeno a SVJ sjednalo nějaké úhrady pouze ve dvoustranné smlouvě se smluvním správcem, je to věc pouze mezi SVJ a správcem, která se vlastníka přímo netýká. A bývalého vlastníka se to netýká vůbec.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.