Vložil lake, 27. Listopad 2013 - 8:10

Paní PeDuPles, takže si zopakujme co už bezpečně víme:

  • 1. Vaše SVJ provedlo pro vlastníky opravu domu, a protže bylo bez prostředků, zadlužilo se u banky. Sama jste napsala, že náklad na opravu byl zaveden do účetnictví SVJ jako pohledávka za vlastníky jednotek.
  • 2. Ihned mělo následovat vyúčtování a vymáhání částky (příspěvku na správu podle § 15 odst. 1 ZoVB, o kterém mělo samozřejmě být účtováno jako o úhradě nákladu na správu domu)
  • 3. SVJ však NIKDY vlastníky jednotek nevyzvalo k úhradě jejich vzniklého dluhu vůči SVJ. Paní PeDuPles, sama jste to napsala.
  • 4. SVJ (tedy výbor SVJ) způsobili promlčení nároku společenství na úhradu opravy. Členové výboru nepostupovali s péčí řádného hospodáře.
  • 5. Zcela nesmyslně se v SVJ paní PeDuPles nevymáhaly a nevymáhají dlužné částky (které jsou ostatně již promlčeny), ale v rozporu se zákonem o účetnictví a v rozporu se ZoVB se předepisují údajné „zálohy“, což slouží k úhradě bankovního úvěru SVJ.
  • 6. Hrazení splátek úvěru ovšem nepatří pod náklady na správu domu. To je opět rozpor se zákonem.

V celém tomto zmatku je jisté to, že předsedkyní onoho SVJ a zároveň účetní v tomto SVJ je jedna a tatáž osoba – paní P.

Proto se paní PeDuPles snaží zapřít skutečnost, že vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na správu domu. Zapírá skutečnost, že toto je shodně uvedeno v ZoVB i v NOZ. Nechce a nemůže přiznat, že omylem či opomenutím vůbec nezačala vymáhat prokazatelně vynaložené náklady na správu a způsobila promlčení mnohamilionové pohledávky SVJ za vlastníky jednotek.

Paní PeDuPles podrážděně reaguje na zmínky o shodnosti přístupu při správě a při poskytování služeb (např. tepla). I tento její naprosto iracionální postoj má svůj jednoduchý důvod:

  • Pokud SVJ poskytuje službu (vytápění, dodávka TUV), pak vždy náklad vyúčtuje, rozúčtuje vlastníkům a ihned vymáhá. Neznám SVJ, které by postupovalo tak, že nevymáhá nic a nechá pohledávku za vlastníky promlčet.
  • Pokud SVJ poskytuje správu domu (oprava společných částí), pak vždy náklad vyúčtuje, rozúčtuje vlastníkům a ihned vymáhá. Neznám SVJ, které by postupovalo tak, že nevymáhá nic a nechá pohledávku za vlastníky promlčet.

Vlastně znám takové SVJ: je to společenství, ve kterém je předsedkyní a zároveň účetní paní PeDuPles.
--------------------------------------------------------------------------

Poskytl jsem zde velmi jednoduchý, každému pochopitelný pohled na to, co se v jednom SVJ stalo špatně. Mým cílem není „dusit“ paní P., nýbrž varovat ostatní výbory před opakováním této chyby, kterou ona si nedovede přiznat.

Od 1. ledna 2014 už budou členové výborů ručit podle NOZ za tyto školácké chyby celým svým majetkem. Tak si vyberte, zda budete postupovat podle paní P., nebo podle zákonů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.