Vložil lake, 26. Listopad 2013 - 7:53

Pan Krupp napsal: „Přispívat totiž znamená podílet se na placení něčeho.“.

Pane Kruppe, tak to jste přesně popsal jednu z povinností vlastníka jednotky podle ZoVB:

72/1994 Sb. § 13
(1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.
72/1994 Sb. § 15
(1) Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2).

Sloveso „podílet se“ (na správě) znamená jednak rozhodovat o domě, jednak přispívat na náklady správy domu (§ 15 odst. 1 ZoVB). Sloveso „přispívat“ vyjadřuje, že jednotlivec nehradí celou potřebnou částku sám, ale že se na tom podílí svým příspěvkem společně s ostatními vlastníky jednotek.

Zákonodárce používá pojem „přispívání“, „přispívat“ a „příspěvek“ právě v tomto smyslu. Pro ty z vás, kdo si to stále neumějí v právních předpisech najít, jsem to vypsal zde: http://www.portalsvj.cz/…a-prispivani.

Pane Kruppe, Váš příklad s charitou je poněkud mimo: ZoVB se o žádných darech na charitu nezmiňuje. Zde jsme na portálu věnovaném vlastnictví bytů a diskutujeme o přispívání na správu domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.