Vložil Fede (bez ověření), 18. Listopad 2013 - 14:38

Paní PeDuPles, když už jste vyzvala pana Lake aby odpověděl jak se účtuje " s konkrétními účty Má dáti/Dal" o opravě a splácení úvěru – pokusím se Vám vysvětlit jak by to mělo probíhat v SVJ rozvahově (neznám vždy čísla účtů, důležitý je obsah):

  1. faktura za opravu : MD Pohledávka za vlastníky – analytika dle vlastníků podle podílu na společných částech domu (315.1)/ D dodavatel (321)
  2. příspěvek od vlastníků kteří se rozhodli uhradit opravu jednorázově bez úvěru: MD Banka (221) / D Snížení pohledávky za vlastníky – analytika dle vlastníků podle podílu na společných částech domu (315.1)
  3. přijetí úvěru od banky: MD Banka (221) / D Úvěr – jistina
  4. předpis úroků a poplatků z úvěru – lze učtovat měsičně dle splátkového kalendáře nebo jednorázově: MD Pohledávka za vlastníky – analytika dle vlastníků podle podílu na společných částech domu (315.2) / D Úvěr – úroky/poplatky
  5. příspěvek od vlastníků na splácení úvěru – jistina: MD Banka (221) / D Snížení pohledávky za vlastníky – analytika dle vlastníků podle podílu na společných částech domu (315.1)
  6. příspěvek od vlastníků na splácení úvěru – úrok/poplatky: MD Banka (221) / D předpis úroků z úvěru a poplatků (např. 315.2)

Pokud důsledně účtujete po vlastnících / osobách a nikoli podle jednotek tak nemůže nastat situace že by SVJ vymáhalo příspěvek na splátku úvěru po novém vlastníkovi. Souhlasím s panem Lake že takový postup je nezákonný – vyjímkou je pokud se tak nabyvatel jednotky dohodne s původním vlastníkem na přechodu dluhu a SVJ jako věřitel souhlasi – teprve pak může SVJ převést pohledávku na nabyvatele.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.