Vložil lake, 10. Listopad 2013 - 17:17

1. Vyúčtování je za období 1–12/2012. Nejde ovšem o Vaše vyúčtování. Podejte tedy reklamaci. V tomto období byli vlastníkem jednotky dvě různé osoby. Měl byste tedy dostat vyúčtování části roku pouze pro Vás. Část roku týkající se bývalého vlastníka musí SVJ vyúčtovat s ním. Dokud nedostanete Vaše vyúčtování, nejste samozřejmě povinen hradit nic.

Mimochodem, žádnou částku 12000 Kč ve vyúčtování nevidím. Jakou tedy má tento dokument spojitost s Vaším dotazem?

2. Nadpis „Tvorba DZ – už. plocha“ je nesprávný. Zálohy na správu se nestanoví podle užitné či užitkové plochy (ať tím je míněno cokoliv). Zálohy a příspěvky na správu se stanoví povinně podle spoluvlastnického podílu. Je tento podíl 745/23343? Zkontrolujte si, zda záloha předepsaná na Váš byt odpovídá vašemu podílu, který je pro jednotku uveden v katastru.

3. Nesprávně je příjem ze smlouvy za anténu T-Mobile na střeše označen jako „DZ“, tedy dlouhodobá záloha. Nejde o nic takového!!! Jde o příjem vlastníků jednotek, musí jim být vyplacen s potvrzením o výši částky. SVJ není oprávněno Váš příjem zadržovat na svém účtu.

4. Dále následují „Náklady na správu“, což je v pořádku – kromě poslední položky „převod úroků do DZ“. Úrok z bankovního účtu právnické osoby je příjmem právnické osoby. Nejde o částku, která by se mohla objevit v dlouhodobé záloze!!! To je závažná chyba, která ukazuje, že osoba která vede pro SVJ účetnictví, nezná účetní postupy a předpisy. V účetnictví tedy mohou být i jiné skryté chyby, mnohem závažnější.

5. Položka „Jiným způsobem rozdělené náklady (určení uživatelé)“ je velmi podezřelá. Vy jste si žádný úvěr od SVJ nevzal, předpokládám. Ostatně náklady na splácení úvěru bance NIKDY nejsou nákladem na správu domu. Vidím tam částky –900.61, –4365,03 a –6378.84 Kč. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o dluhy některého z předchozích vlastníků, které SVJ má vymáhat na něm. Zjistěte si to.

Odmítněte tvrzení, že máte splácet nějaký „úvěr“. To je nesmysl. Úvěr si vzalo SVJ a Vás se to nijak netýká. Máte povinnost pouze uhradit příspěvek na správu domu, jestliže například SVJ zvelebilo či opravilo Váš majetek v období, kdy jste vlastníkem jednotky. Jak na to SVJ získalo finance je pouze věcí SVJ. SVJ Vám tedy musí předložit vyúčtování nákladů, které skutečně pro Vás vynaložilo. A pouze tyto prokazatelné náklady jsou náklady na správu domu a pouze tyto částky jste povinen uhradit. Nelze do toho počítat ani jakýsi úvěr, ani náklady, které SVJ vynaložilo pro předchozího vlastníka Vaší jednotky v době, kdy jednotku vlastnil on.

Zcela určitě podejte reklamaci.

  • Jednak proto, že jste neobdržel vyúčtování pro Vaši osobu za dobu kdy jste vlastníkem.
  • Dále proto, že Vám náleží příjem ze smlouvy o užívání střechy (alikvotně za dobu kdy jste vlastníkem). Žádejte tuto částku vyplatit. Nesouhlaste s tvrzením, že se to převádí do DZ. Vy jste s žádným převáděním nesouhlasil a chcete samozřejmě své peníze ihned.
  • Dále reklamujte proto, že na konci vyúčtování jsou podezřelé položky spojené s jakýmsi úvěrem. Ty se Vás určitě netýkají. Náklady SVJ na splácení úvěru nelze vykazovat jako náklady na správu domu, to je trestný čin podvodu.

Na SVJ pak bude, aby Vám předložilo Vaše vyúčtování a doložilo také co ty tajemné částky na konci vlastně znamenají. Žádejte vyřízení Vaší reklamace PÍSEMNĚ.

Pak nám napište výsledek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.