Vložil lake, 9. Listopad 2013 - 10:48

K Vaší první otázce:

Píšete, že předchozí vlastník docílil toho, že mu byl doručen předpis záloh nižší, než by odpovídalo jeho spoluvlastnickému podílu. Možná je předseda SVJ jeho dobrý kamarád, kdo ví …

Zda má dluh na předepsaných zálohách by Vám mělo sdělit SVJ. To zná předpis záloh, který tomuto vlastníkovi předalo a zná i jeho skutečné platby. Porovnáním se zjistí, zda uhradil vše co měl.

Pokud šlo o krátkodobé či dlouhodobé zálohy, na činnosti (opravy, dodávky, služby), které se uskutečnily v době, kdy byl vlastníkem, pak nemá žádný smysl babrat se v zálohách po skončení účetního období: už jsem napsal, že po ukončení roku se zálohy zúčtují proti skutečným nákladům, přeplatek se vrací a nedoplatek se na dlužníkovi vymáhá jako příspěvek na správu domu (§ 15 odst. 1 ZoVB). Vymáhá se samozřejmě i na osobě, která v době vyúčtování už není vlastníkem jednotky.

Z toho hlediska je úplně jedno, jaké zálohy platil či neplatil. Přispívat na správu domu jsou povinni všichni podle spoluvlastnických podílů, ať před tím platili zálohy zvýšené, snížené či vůbec žádné.

Podstatně komplikovanější je případ, že šlo o dlouhodobé zálohy na náklady, které bude nutné vynaložit teprve v příštích měsících a následujících letech. SVJ předepsalo na tento účel nižší zálohy neoprávněně, pokud neexistuje dohoda všech o přispívání jinak nežli podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB). Chyba je na straně SVJ. Bývalý vlastník zřejmě poctivě uhradil co měl uvedeno v předpisu záloh. Nelze na něm tedy nic vymáhat dodatečně.

V tomto případě to odnese SVJ (které bez důvodu předepsalo snížené zálohy) a tedy všichni vlastníci jednotek, kteří platili nepřiměřeně vyšší zálohy a svou lhostejností umožnili, aby SVJ takto podivně hospodařilo.
---------------------------------------------------------------------------------

Připomínám, že ZoVB je paskvil, který osvobozuje členy výborů od jakékoliv odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu funkce:

  1. i kdyby výbor podepsal milionovou smlouvu předraženou na 200%;
  2. i kdyby od kamarádů pana předsedy nebyla na zálohách vybírána po celé roky ani koruna;
  3. i kdyby výbor znemožnil vymáhání stotisícového dluhu vlastníka tím, že nechal uplynout promlčecí dobu.

Ve všech těchto případech odpovídá za škodu SVJ – právnická osoba. Nikoliv výbor. Takže to všechno nakonec uhradíte vy, současní vlastníci jednotek. Kdo se nestará o hospodaření SVJ, nestará se o svá práva – a taky o ně přichází.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.