Vložil jen pro info, 15. Listopad 2013 - 12:52

Takto se vyjádřil autor (Česká spořitelna) ke změně vlastníka jednotky

Dotaz:

Dobrý den, proč v úvěrové smlouvě s SVJ sjednáváte VII. bod 2 smlouvy o úvěru – ZMĚNA VLASTNÍKA JEDNOTKY: V případě prodeje Jednotek se Klient zavazuje zajistit, aby kupní cena prodávané jednotky byla použita na splacení příslušné části úvěru odpovídající podílu této Jednotky na Úvěru nebo předložit bance po formální a obsahové stránce pro ni přijatelné písemné prohlášení nového vlastníka Jednotky obsahující závazek podílet se na splácení Úvěru a nadále strpět Zajištění připadající na prodávanou jednotku,je-li zřízeno. Předem děkuji za informaci.

Odpověď: Předem bych se ráda omluvila za prodlevu se svojí odpovědí, musela jsem o vyjádření požádat kolegy z kompetentního oddělení banky. Jejich odpověď na Váš dotaz je následující. Zatím stále platí, že SVJčku nedluží jednotka, ale fyzická osoba – vlastník jednotky. Se změnou vlastníka jednotky se její nabyvatel nestává „automaticky“ dlužníkem vůči SVJ. Uvedeným požadavkem banka vlastně chrání SVJ před potížemi, které by mohly vyplynout při nesplácení úvěru při výpadku úhrad od nabyvatelů jednotek. Věřím, že tato odpověď bude pro Vás dostačující.

Dotaz:

Dobrý den, nepřechází tato povinnost platit tento úvěr na základě § 13 odst. 7 zákona o vlastnictví bytů?

Odpověď: Dobrý den, ustanovení § 13, odst.7 zákona o vlastnictví bytů pojednává o ručení (pro případ nesplácení); banka má však zájem na pravidelném a faktickém splácení úvěru.

Dotaz:

Dobrý den, takže jestli tomu dobře rozumím. Tak pokud současný vlastník prodá bytovou jednotu a nezajistí písemné převzetí závazku, tak má povinnost tento úvěr splácet i nadále i když není už vlastníkem a v případě, že tak nečiní, má povinnost to splácet současný (nový) vlastnik?

Odpověď Dobrý den, přeposílám opět vyjádření z pověřeného oddělení. Banka poskytla úvěr SVJčku a to je povinno úvěr bance splácet. Prostředky na splácení úvěru získává (vybírá) SVJ od vlastníků jednotek v budově, kteří se tak „skládají“ na každou splátku úvěru . Vlastnictví jednotky je odlišné od dlužení. Zpočátku je sice vlastník jednotky také dlužníkem, pokud ale vlastník jednotku prodá, tak vlastnictví a dlužení se oddělí. Pokud nabyvatel jednotky nepřevezme dluh prodávajícího vůči SVJ, dluží SVJčku dále a stále původní vlastník jednotky (prodávající). Protože tento původní dlužník po prodeji jednotky již nemá motivaci tento svůj dluh vůči SVJ splácet a „díky tomu“ by SVJ mohlo mít problémy se splácením úvěru bance, požaduje banka aby buď nabyvatel jednotky dluh (podíl na splátkách) od prodávajícího převzal, nebo aby dluh, vztahující se k prodané jednotce, byl jednorázově uhrazen z kupní ceny jednotky. K „automatickému“ přechodu dluhu na nabyvatele jednotky tedy nepřechází.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.