Stávající SVJ se budou řídit NOZ tvrdí JUDr. Holejšovský

Vložil Pavel, 4. Listopad 2013 - 0:37 ::

Jak jsem již psal:

http://www.portalsvj.cz/…e/noz-1186–2

byl jsem na přednášce věnované pouze problematice SVJ. Byla to přednáška pro členy výborů SVJ a tak informace na ní podané se budou šířit přímo v SVJ. Tato přednáška se stejnými lektory se bude ještě několikrát opakovat.

O názoru JUDr. Marka Novotného, že se stávající SVJ budou po 1.1.2014 řídit i oddílem Bytové spoluvlastnictví jsem již také psal:

http://www.portalsvj.cz/…arek-novotny

Pan Marek Novotný na této přednášce pouze konstatoval, že stávající SVJ se budou řídit i oddílem Bytové spoluvlastnictví a dále uvedl co z toho plyne.

Proto jsem byl více zvědav na stanovisko JUDr. Josefa Holejšovského, který jako předseda senátu Vrchního soudu v Praze má na starosti rejstříkové záležitosti a SVJ.

Pan Holejšovský je mimo jiné autorem:

Novotný, M., Fiala,J., Horák, T., Oehm, J., Holejšovský, J. Zákon o vlastnictví bytů. Komentář. 4. vydání, C.H.Beck, Praha 2011, 550 str., 990 Kč

Holejšovský, J., Neplechová, M., Olivová, K. Společenství vlastníků jednotek z pohledu právního, daňového, účetního a katastru nemovitostí. Aleš Čeněk s.r.o., Plzeň 2008, 473 str., 490 Kč

O přestávce jsem mu uvedl názor pana lake, proč by se SVJ nemělo řídit oddílem Bytové spoluvlastnictví. Pan soudce si postěžoval, že úprava SVJ je v NOZ snad ještě horší než v ZoVB. Nicméně mi řekl, že výklad je, že i na stávající SVJ se bude vztahovat oddíl Bytové spoluvlastnictví.

To považuji za závažnou informaci, protože v případě sporu, že stávající výbor něco neudělal podle NOZ, dopadá na výbor § 159 NOZ o péči řádného hospodáře. Možností je hned několik: §1178, §1179, §1180/2, §1186/2, §1208/f/7, §1208/g/2 etc. A soudit to bude právě JUDr. Holejšovský.

Ale každý má samozřejmě volbu, buď akceptuje názor právníků nebo názor pana lake.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.