Vložil lake, 2. Listopad 2013 - 9:12

• Tomáš: „… je podle českých zákonů možné zavést různě velké příspěvky do fondu oprav?“
Je jisté, že nevíte o čem píšete. Fond oprav si vytváří družstvo na opravy svého majetku. S tím nemáte jako vlastník jednotky vůbec nic společného.

• Tomáš: „Jde o pomstu stavebnímu bytovému družstvu, které v našem domě vlastní poslední byt.“
Český právní řád nezná slovo „pomsta“. Pokud se na Váš úkor někdo bezdůvodně obohatil, máte právo vymáhat na něm částku z jeho bezdůvodného obohacení.

• Tomáš: „Toto družstvo roky vybíralo velké příspěvky na správu domu.“
A co má být? Je právem správce domu ze zákona vymáhat příspěvky na správu domu, a to podle § 15 odst. 1 ZoVB. Pokud družstvo nevykonávalo činnost správce před 1. červencem 2000, pak příjemcem částek byla osoba uvedená v Prohlášení vlastníka jako „osoba pověřená správou domu“ podle § 4 odst. 2 ZoVB písm. h.

• Tomáš: „Po založení Společenství jsou peníze neznámo kde.“
Sám jste napsal, že šlo o příspěvky na správu domu. Takže nejpravděpodobnější je, že družstvo tyto peníze použilo na správu domu. Zeptal jste se někdy na důvod požadovaných plateb? Rozporoval jste někdy jejich účel či výši? Nechal jste si někdy předložit doklady o hospodaření se společnými částmi domu?

• Tomáš: „Navíc ono družstvo si zavedlo v roce 2004 jakési stanovy …“
Tak už to bývá. Stanovy má každé družstvo. Jakou to má spojitost s Vámi? Nejste-li členem družstva, pak stanovy družstva se Vás netýkají. Jste-li snad členem družstva, platí stanovy BD samozřejmě i pro Vás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.