Vložil lake, 30. Říjen 2013 - 5:54

Pane Dotaze,
kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází. Jestliže vlastník jednotky platil (bez písemné smlouvy o převzetí cizího dluhu) částky za jiného, jde nejspíše o konkludentně přijatý závazek podle Občanského zákoníku:

„40/1964 Sb. § 534
Kdo se s dlužníkem dohodne, že splní jeho závazek vůči jeho věřiteli, má vůči dlužníkovi povinnost poskytovat plnění jeho věřiteli. Věřiteli z toho však přímé právo nevznikne.“

Každý soud by věc posoudil právě takto. K dohodě podle § 534 ObčZ není nutná písemná forma. Jak členové výboru, tak bývalý vlastník nejspíše před soudem svorně dosvědčí, že hejl si byl od počátku vědom co hradí a jaký je důvod plateb.

Už jsem v jiných diskusích napsal, že kdo začne platit bez právního důvodu, dal tím konkludentně souhlas jak s účelem platby, tak s její výší. Dobrovolně platící vlastník by musel tvrdit a prokazovat, že byl uveden v omyl a že započal s placením, aniž by to byla jeho vůle. Jakpak to po letech ochotného placení bez protestů hodlá prokázat? Jaká je šance platícího hejla u soudu si odhadněte sám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.