Vložil lake, 2. Listopad 2013 - 19:29

Ptáte se: „Jak přinutím zbývajících 25% k podpisu „uznání dluhu se splátkovým kalendářem“?“
Odpověď: Nikdy a nikde jsem nenapsal, že byste měl vlastníky k tomu nutit. Naopak. Nikdo není povinen podepsat se SVJ smlouvu o splátkovém kalendáři, ani není povinen podílet sena zvýšených nákladech kvůli úrokům a poplatkům za úvěr. V tom případě ovšem na něm bude SVJ vymáhat celou dlužnou částku najednou a ihned. Splatnost podle Občanského zákoníku je následující den po tom, co byl dlužník vyzván k plnění. Každý má svobodně na výběr: buď toto, nebo splátkový kalendář …

Napsal jste: „Argument schválení shromážděním neobstojí …“
Odpověď: V tom se mýlíte. ZoVB výslovně stanoví, že o opravách se rozhoduje tříčtvrtinovou většinou všech vlastníků jednotek (§ 11 odst. 5 ZoVB). Je-li rozhodnutí řádně přijato, je SVJ oprávněno opravu provést (neboť tím provádí správu domu) a k provedení opravy je oprávněno požadovat od vlastníka jednotky příspěvek na správu (§ 15 odst. 1 ZoVB). Na neplatiči je SVJ oprávněno svým jménem vymáhat úhradu i soudně (§ 9a odst. 3 ZoVB).

Napsal jste: „Kdo tedy bude splácet úvěr? Pouhých 75% vlastníků a zbytek se jen „poveze“?“
Odpověď: Splácet úvěr bude samozřejmě SVJ – právnická osoba. Napsal jsem to zde asi pětkrát.

Napsal jste: „… Může za to orgán SVJ? Nikoli, podvodu se dopustil bývalý vlastník.“
Odpověď: Jestliže bývalý vlastník pouze přestal hradit své splátky, nemusí jít nutně o podvod. Mohl prostě zapomenout na své povinnosti. A právě proto opakovaně radím, aby byla uzavřena smlouva o splátkovém kalendáři s tím, že:

  • celý zůstatek dluhu je splatný jednorázově, jestliže dlužník neuhradí některou splátku;
  • celý zůstatek dluhu je splatný, jestliže dlužník převede svou jednotku na jinou osobu;
  • a je možno to také utvrdit smluvní pokutou.

Myslíte, že i v tomto případě by dlužník „zapomněl“ co je povinen hradit? Nebo že by „zapomněl“ převést splácení písemně na nabyvatele jednotky?

„Nemyslíte si pane Lake, že zde je zcela nepochybně legislativní problém?“
Odpověď: Nu, že ZoVB je nejednoznačný paskvil víme všichni. Ale obligační práva a ustanovení o přechodu dluhu jsou upravena v Občanském zákoníku, nikoliv v ZoVB. Občanský zákoník je zde už od roku 1964 a jeho ustanovení jsou srozumitelná. Zákonodárce asi nepředpokládal, že vlastníci a výbory SVJ budou utíkat z právní reality do jakéhosi pohádkového světa, ve kterém hrnečky vaří kaši na povel „Hrnečku vař!“, pečení holubi létají sami do huby a dluhy se zásadně nevymáhají na dlužnících. V tomto pohádkovém království postačí k jednostrannému ukončení závazku prostě přestat hradit splátky a odstěhovat se o ulici dál. A je to!

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.