Vložil Jipa, 2. Listopad 2013 - 17:20

Dobrý den pane Lake. Po přečtení velmi obsáhlé diskuse na téma splácení úvěru novým vlastníkem se začínám přiklánět k Vašemu názoru. Ten má zatím několik trhlin, byl bych rád, kdybyste je objasnil.

1. Uvádíte SVJ si mělo splácení pojistit smluvně (uznání dluhu se splátkovým kalendářem). U těch, kdo odmítli podepsat splátkový kalendář, mělo být ihned přikročeno k vymáhání dlužné částky prostřednictvím soudu. Právním důvodem k vymáhání je spoluvlastnický vztah podle ZoVB Revitalizace (včetně úvěru) je na shromáždění schválena 75%, zbývajících 25% je proti, či se schůze nezúčastnili. Jak přinutím zbývajících 25% k podpisu „uznání dluhu se splátkovým kalendářem“? Argument schválení shromážděním neobstojí, neboť sám jste výše uvedl, že Není možné odhlasovat jakoukoliv nerozumnost, nemravnost či zlodějnu a pak se hájit tím, že „většina rozhodla“ podle ZoVB. K tomu není hlasování shromáždění určeno. Viz Listina základních práv a svobod, čl. 11. Navíc je to i v rozporu s Vaším tvrzením Že má vždy platit ten, pro něhož byla práce provedena, je zřejmé z právních předpisů. Například analogicky ze znění Občanského zákoníku ohledně sdružení osob vyplývá: § 840 Účastník, který vystoupil nebo který byl vyloučen, se nezprošťuje odpovědnosti za závazky z činnosti sdružení, které vznikly do dne vystoupení nebo vyloučení., neboť pro 25% vlastníků nemohly být práce provedeny z důvodu, že byli proti (nebo nepřítomni). Tyto vlastníky k podpisu nepřinutí nikdo (já být mezi nimi, nepodepíšu rovněž). Aby měl výbor SVJ jistotu podpisu splátkového kalendáře, musela by být revitalizace schválena 100%, což je v našich podmínkách nereálné a troufám si odhadnout, že počet opravených domů by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Kdo tedy bude splácet úvěr? Pouhých 75% vlastníků a zbytek se jen „poveze“?

2. Uvádíte Kdybyste řekli kterémukoliv bankéři, že SVJ si bere úvěr, okamžitě by odvětil: „Moment. A jak máte zabezpečenu návratnost? Jak máte zajištěno, že dlužníci budou splácet? Naše SVJ úvěr obdrželo (bez zajištění nemovitostí) a podmínka byla jediná: po celou dobu úvěru nesmíme snížit platbu do Fondu oprav (vím, že tento termín nerad slyšíte, ale my jej máme uveden přímo v úvěrové smlouvě). Mám považovat takovouto smlouvu s bankou za neplatnou? Obávám se, že kdybychom s odkazem na tuto chybu přestali splácet, banka nám velice rychle vysvětlí, jak si dokáže návratnost zabezpečit.

3. Uvádíte Já píšu jen o těch případech, kdy nedošlo k žádné dohodě, k žádnému převzetí dluhu, k žádnému přechodu závazku – a SVJ začalo i přesto vodit za nos nabyvatele jednotky a uvádět jej v omyl. Toto je asi nejpodstatnější problém, dokonce jej označujete za tr. čin podvodu. Pokud dojde k prodeji bytu, orgány SVJ jsou kolikrát ty poslední, které se o převodu jednotky dozví (často až z katastru nemovitostí). Žádná zákonná ohlašovací povinnost před prodejem zde není. Pokud by kupující řádně dbal o svůj budoucí majetek, měl by před podpisem kupní smlouvy společně s původním vlastníkem kontaktovat předsedu SVJ a požadovat od něj informaci ohledně jednotlivých plateb na m2 vztažených na předmětnou bytovou jednotku. Žádný z orgánů SVJ nemá důvod uvádět nepravdivé informace. Že se tak neděje, je zřejmé zejména v případě, kdy je čerpán úvěr. Původní vlastník rád prodá za vyšší cenu s argumentem, že dům je opraven, o úvěru SVJ ve výši několika mil. taktně pomlčí (a klidně mohl na shromáždění hlasovat pro revitalazaci i úvěr) a po prodeji tiše zmizí. SVJ má pak černého Petra (zcela jistě neprávem). Pokud to přeženu do extrému, může velký počet takovýchto „stěhovavých ptáků“, kteří vyletí z hnízda v jediném okamžiku (v rámci cca jednoho měsíce) ohrozit splácení dluhu bance, která si to samozřejmě nenechá líbit a v rámci smluvených podmínek se může domáhat okamžité úhrady celé dlužné částky. Může za to orgán SVJ? Nikoli, podvodu se dopustil bývalý vlastník. Jenže vymoci z něj splátky úvěru je v tomto okamžiku běh na dlouhou trať a banka nepočká. Nemyslíte si pane Lake, že zde je zcela nepochybně legislativní problém? Stačilo by přece, aby zápis do katastru byl podmíněn souhlasem statutárního orgánu SVJ a ten by se již dokázal o své peníze dostatečně nahlas a hlavně včas ozvat. Jipa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.