Vložil Jarek (bez ověření), 26. Říjen 2013 - 3:27

Mně se zdá, že řešení celého problému je třeba hledat v účetnictví. Problém je v tom, že účetnictví SVJ, to je jedna velká lidová tvořivost. Když projdete tento portál, zjistíte, že do zpracování účetnictví SVJ jsou schopni se pouštět i lidé, kteří vůbec netuší, co to účetnictví je, nebo jsou i profesionální správcovské firmy, které by sice předpisy týkající se účetnictví znát měly, ale ulehčují si práci a neúčtují vše tak, jak by měly.

I paní PeDuPles tu v jednom komentáři přiznala, že výši nesplaceného úvěru vede jako pohledávku za vlastníky. Logicky – v roce X byl vynaložen náklad (např. provedeny opravy společných částí domu) a ten nebyl uhrazen přímo vlastníky, ale z úvěru, který si SVJ vzalo u banky. Výši nesplaceného úvěru vede SVJ jako pohledávku za vlastníky – např. na účtu 378. Potud snad všichni budou souhlasit. Ale zde podle mne začíná vznikat ten problém.

Dle ust. § 4 odst. 8 zákona o účetnictví (č. 563/1991 Sb.) musí účetní jednotka dodržovat také např. účetní metody a ostatní podmínky vedení účetnictví stanovené prováděcími právními předpisy – v případě SVJ vyhláškou č. 504/2002 Sb. Dle ust. § 36 odst. 1 zákona o účetnictví stanoví bližší popis účetních metod a postupů účtování České účetní standardy, které vydává Ministerstvo financí. V případě SVJ jsou to České účetní standardy č. 401 – 414. ČÚS nejsou sice publikovány ve Sbírce zákonů, jsou vydávány Ministerstvem financí ve Finančním zpravodaji, ale dle ust. § 36 odst. 1 zákona o účetnictví se jejich použití účetními jednotkami považuje za naplnění účetních metod podle zákona o účetnictví a věrného a poctivého obrazu předmětu účetnictví. Statutární orgán SVJ může sice rozhodnout o odchylkách od stanovených účetních metod a postupů účtování, pokud tím zajistí věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, tato skutečnost ale musí být spolu s důvody uvedena v příloze účetní závěrky.

Mnohé SVJ České účetní standardy a příslušné ustanovení § 36 odst. 1 zákona o účetnictví nerespektují. Podle ČÚS č. 411 – Zúčtovací vztahy – čl. 5.1. se analytické účty k účtům účtové třídy 3 vedou podle jednotlivých dlužníků a věřitelů. V mnohých SVJ však zaúčtují pohledávky za vlastníky pouze celkovou částkou za celé SVJ a nezaúčtují jednotlivé pohledávky dle jednotlivých vlastníků. Splácení těchto pohledávek pak opět účtují souhrnnou částkou – většinou z dlouhodobých záloh, tedy z účtu 955, u kterých také nemají vedeny zůstatky dle jednotlivých vlastníků v rozporu s čl. 2.5.2. ČÚS 401 – Účty a zásady účtování, kdy podmíněné závazky dle ust. § 15 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů (72/1994 Sb.)(tedy zůstatky složených záloh dle § 15 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů) se sledují na podrozvahových účtech – logicky v rozlišení dle jednotlivých vlastníků, jinak by to nemělo smysl.

Abychom se vrátili k roku X. Myslím si, že SVJ by mělo respektovat předpisy a zaúčtovat v roce X pohledávky za vlastníky z titulu úvěru ve třídě 3 dle jednotlivých vlastníků – vlastník č. 1 tolik a tolik Kč, vlastník č. 2 tolik a tolik Kč,… Příslušné splátky by opět mělo účtovat jednotlivě dle jednotlivých vlastníků – vlastník č. 1, vlastník č. 2,… Pro rozlišení jednotlivých vlastníků má v účetnictví k dispozici analytické účty k příslušným syntetickým účtům. Když dojde ke změně vlastníka jednotky, tak si v analytické evidenci zavedu nového vlastníka, třeba vlastníka č. 99.

A teď tu máme ten problém. Je vlastník č. 99, který např. v roce X+3 koupil byt od vlastníka č. 2, povinen za něj splatit zbytek úvěru? Je v účetnictví SVJ vedena v účtové třídě 3 pohledávka za vlastníkem č. 99? Nebo je v účetnictví SVJ vedena pohledávka za vlastníkem č. 2?

Zde je asi to jádro pudla. Pokud bude účtováno v souladu s ČÚS, tak v účetnictví SVJ pohledávka za vlastníkem č. 99 vedena není. Je zřejmé, že pohledávka je vedena za vlastníkem č. 2. Pokud ale nebude účtováno v souladu s ČÚS, bude účtováno pouze v souhrnných částkách za celé SVJ, tak se mohou všichni hádat, jak že to má být. Těžko soudit, proč k těmto situacím v mnoha SVJ dochází. Já si myslím, že to je spíš z neznalosti předpisů či určité pohodlnosti účetních ve správcovských firmách, pan Lake si myslí, že je to činěno záměrně. Co si myslíte Vy?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.