Vložil lake, 20. Listopad 2014 - 14:42

PeDuPles: „Moje SVJ také nikdy neobjednalo svým jménem opravu cizího majetku na svůj náklad. Moje SVJ totiž v souladu se ZoVB objednává opravy svým jménem, ale hradí je výhradně z prostředků vlastníků, kteří je jako zálohu na tyto náklady na účet SVJ složili.“

  • Lake: Aha. Tak proč si tedy vaše SVJ vzalo ten úvěr, když celou akci financovalo z vybraných záloh, jak píšete? To nedává smysl.

PeDuPles: „Moje SVJ si dále samozřejmě vzalo úvěr na opravy majetku vlastníků, čili na správu domu.“

  • Lake: Aha. Takže Vaše předchozí věta byla nepravdivá. SVJ se zadlužilo u banky. Navíc nákladem na správu domu je pouze prokazatelně uhrazená částka za opravu domu. Nikoliv splácení jakéhosi úvěru – to není uznatelné dokonce ani daňově, to byste měla vědět, rozumíte-li trochu účetnictví a daňové problematice.

PeDuPles: „Takže si do své pohledávky za vlastníky samozřejmě musí promítnout i skutečně uhrazené úroky z bankovního úvěru, který přímo souvisí se správou domu, protože to jsou vlastníci kdo neměl na opravy svého majetku, ne SVJ.“

  • Lake: Jo, tak už je to venku! SVJ tedy nejen opravilo dům, ale navíc poskytlo finanční službu těm, kdo neměli na zaplacení této opravy. To jste mohla napsat hned. Jmenuje se to odložené plnění s úhradou ve splátkách. Ale paní PeDuPles, finanční služba je SLUŽBA jako každá jiná, a účtuje se o ní jako o SLUŽBĚ. Za službu platí pouze ten, kdo tu službu čerpal, že ano? Pozdější nabyvatel jednotky nic od SVJ nečerpal, nic tedy nikomu neplatí.

PeDuPles: „Moje SVJ, ve kterém „Množina spoluvlastníků budovy jako vlastníků jednotek tvoří společenství vlastníků jednotek“ viz Nález ÚS 646/04, se usneslo 100% jak na opravách domu, tak na podmínkách úvěrové smlouvy včetně splátek úvěru z běžných záloh na správu, takže vytvořilo závaznou povinnost na splátky tohoto úvěru formou záloh na správu přispívat.“

  • Lake: Lež má krátké nohy. Nic se nevytvořilo, to je pouze Vaše přání a Vaše fantazie. Ve skutečnosti jde od počátku o SPLÁCENÍ EXISTUJÍCÍHO DLUHU, o žádné zálohy. Vy to opravdu neumíte rozeznat, nebo se jen děláte retardovanou?

PeDuPles: „Neboť se proti tomuto řádnému usnesení nikdo v zákonné lhůtě neodvolal a dle ustálené judikatury teď přes to nejede vlak, je nyní povinností každého vlastníka na tyto budoucí výdaje na správu přispívat po celou dobu splácení úvěru.“

  • Lake: Opět nepravda. Soud by vzal do úvahy skutečný charakter plateb, nikoliv jejich sešvindlované označení. A protože jde nepochybně o splácení dříve vzniklého dluhu, jsou povinni jej splácet pouze dlužníci, kteří si to tenkrát usnesli za pomoci 100% hlasů. Sama jste se tím hlasováním pochlubila. Takže ta hlasovací listina, to je seznam dlužníků, kteřísvůj dluh uznali. Vida – dokument SVJ, který svědčí proti Vám a odhaluje pozdější pokus o podvod. Nabyvatel jednotky dlužníkem není.

PeDuPles: „Z titulu úvěru pak mám v účetnictví jako aktivum pohledávku za vlastníky jednotek …“

  • Lake: Ale, ale. Už to leze ven. Vždyť jste tu tvrdila, že žádné dluhy vlastníků nejsou! A najednou jste je v účetnictví objevila. Gratuluji. Takže i Vaše vlastní účetní doklady Vás usvědčují. Jasný pokus o podvod na nabyvateli jednotky. Můžete vymáhat pouze na těch, u kterých máte v účetnictví jako aktivum zavedenu pohledávku. Toto jsou vaši dlužníci. Nikdo jiný dlužníkem není.

Vážená paní PeDuPles, vidíte jak je to jednoduché, když se podíváte pravdě do očí. Je třeba přestat mlžit a švindlovat o financích SVJ. Je třeba přestat splátky dluhu nazývat „zálohami“. Pak porozumíte dokonce i tomu, co máte v účetnictví i v zápisech ze shromáždění už dávno černé na bílém.

Na závěr jen upozorňuji: pokud jsou v účetnictví zavedeny pohledávky za dlužníky, měla jste bez odkladu učinit kroky k jejich vymáhání. Prvním krokem mělo být oznámení dlužníkům o výši jejich dluhu vůči SVJ a výzva k úhradě dlužné částky. Případně podepsání smlouvy o splátkovém kalendáři s každým z nich. Pak mělo podle potřeby následovat vymáhání, a to samozřejmě i soudně. Jestliže jste neoznámila a nevymáhala, všechny pohledávky SVJ za dlužníky se za tři roky promlčely. Nejednala jste s péčí řádného hospodáře.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.