Vložil PeDuPles (bez ověření), 24. Říjen 2013 - 16:37

Pane lake, nevím, jaké máte praktické zkušenosti se správou domů (SVJ) externími správci, ale Vaše tvrzení jsou naprosto mimo realitu.

Externí správa se totiž téměř výhradně vykonává na základě mandátní smlouvy. Čili, správce jako mandatář pro mandanta SVJ na jeho účet a za úplatu zařídí činnost, právní úkony apod.

V praxi to tedy probíhá tak, že správce opravu kotle u dodavatele objedná jménem SVJ a dodavatel vystaví fakturu na SVJ, ta je pak uhrazena z prostředků, které vlastníci na správu svého majetku skládají na účet SVJ. Žádný švindl v tom není, náklady na zprostředkování této opravy má správce zahrnuty ve fixních poplatcích za správu, které na SVJ většinou měsíčně fakturuje.

Neznám žádného správce, který by opravy cizího majetku objednával na svůj náklad, už jen proto, že by napřed musel uhradit fakturu dodavateli služby a pak složitě přefakturovávat skutečnému příjemci této opravy. Takového furianta, který by si opravy cizího majetku zahrnul do paušálu za správu, už asi nenajdete vůbec.

Jaké problémy může uměle zastřená osoba objednatele opravy způsobit z hlediska závad a záruk zejména po změně osoby správce ani nechci domýšlet. (SVJ – dobrý den, reklamujeme tady vámi provedenou omítku. Stavební firma – vy jste si u nás žádnou omítku neobjednali ani jsme ji vašemu SVJ nedodali, ať reklamuje objednatel. Správce – my už pro vás dva roky neděláme, trhněte si nohou nebo nám zaplaťte 1000 Kč za každou hodinu, kterou tím strávíme.)

Navíc, Vyhláška 504/2002 Sb. v § 26 odstavec 2 bod a) říká, že položka „A.II.5. Opravy a udržování“ obsahuje náklady na opravy a udržování majetku, ke kterému má účetní jednotka právo vlastnické nebo jiné právo k majetku a je povinna o něm účtovat dle § 28 zákona.

Čili, chce-li správce do svých nákladů narvat opravu cizího kotle, musí prokázat povinnost účtovat o tomto majetku (což nelze) nebo to účtovat jako ostatní služby, nikoli jako opravu. Kromě umělého navyšování obratu správce nebo případného čachrování s DPH v tom ale nevidím žádný smysl, naopak v tom vidím rozpor se standardním typem mandátní smlouvy.

Jinak náklady/výdaje v účetnictví podle jejich charakteru a v časové a věcné souvislosti mám, takže nijak nešvindluji. Švindlováním je naopak neustále všemi „odborníky na účetnictví SVJ“ doporučované účtování oprav na účet 511, když jak je výše uvedeno, u SVJ to nejde, protože SVJ dle § 28 Zákona o účetnictví o domě účtovat nemůže.

Dokud ale nepochopíte, že ne každý příjem je výnos a ne každý výdaj je náklad, nemá smysl v diskuzi pokračovat.

Ostatně jinde na tomto webu jsem zákony podložila, že všem SVJ účtujícím výsledkovým způsobem a nepodávajícím každý rok daňové přiznání na fiktivní výnosy vzniká povinnost uhradit pokutu nejméně 500 Kč dle Daňového řádu; ani na moje opakované výzvy ale nebyl předložen jediným paragrafem podložený důkaz, že by mé rozvahové účtování odporovalo jakémukoli platnému zákonu. Takže jsme zpátky u těch pomluv.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.